Dnevne novosti

Izvješće o tzv. Marakeškom sporazumu prvo će na vladu, pa u Sabor

12.11.2018 07:10 ZAGREB, 9. studenoga 2018. (Hina), Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pripremit će izvješće o Globalnom kompaktu o zakonitim migracijama, tzv. Marakeškom sporazumu koji je izazvao dosta prijepora u političkom vrhu zadnjih dana, koje će se naći na vladi idući tjedan, a nakon toga i u Saboru, izvijestio je u petak premijer Andrej Plenković.

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova koje je koordiniralo njegovu izradu podnijet će izvješće vladi idući tjedan, da se do kraja rasvijetli ta tema i da se objasni o čemu se radi", kazao je premijer u petak na sjednici vlade. 

"Potom ćemo taj dokument kao informaciju poslati u Sabor, mislim da je to tema koja zavređuje raspravu na barem dva odbora tako da i zastupnici točno znaju o čemu se radi", rekao je Plenković, dodavši kako je važno da sve oko Marakeškog sporazuma bude transparentno.  

Tzv. Marakeški sporazum o zakonitim migracijama izazvao je proteklih dana sukob između predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je bila najavila da će ga podržati, ali kasnije reterirala od toga, i Ministarstva vanjskih i europskih poslova koje ne vidi ništa sporno u tom dokumentu. Plenković je danas ponovio da Globalni kompakt nije međunarodni ugovor i nema pravno obvezujući karakter.  

"Riječ je o katalogu mjera koji se radi zadnje dvije godine, otkako je na Općoj skupštini UN-a zacrtan put za to", rekao je Plenković dodavši da su na tom zasjedanju sudjelovali i predsjednica i predstavnici tadašnje vlade. 

"Dokument je od srpnja u ovom obliku kakav je sada i trebao bi se politički prihvatiti u Maroku sredinom prosinca", rekao je Plenković. Nije objavio tko će uime Hrvatske putovati u Marakeš nakon što je predsjednica od toga odustala.