Dnevne novosti

Vlada - Prihvaćen prijedlog sporazuma o suradnji s Gradom Zagrebom na pripremi projekta izgradnje nacionalne dječje bolnice

19.11.2018 07:25 ZAGREB, 16. studenoga 2018. (Hina), Vlada je na sjednici u petak prihvatila Prijedlog okvirnog sporazuma o suradnji Vlade i Grada Zagreba na pripremi projekta "Izgradnja nacionalne dječje bolnice" na prostoru nedovršene sveučilišne bolnice u zagrebačkom naselju Blato.
"Ovo je povijesna prilika ove Vlade napraviti ono što je nasušna potreba nacije i države. Da se na bavimo samo adaptacijama i dogradnjama bolnica nego da u partnerskom odnosu s Gradom Zagrebom napravimo novu sveučilišnu bolnicu kojoj bi prva faza bila dječja bolnica", rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Gradska skupština Grada Zagreba je na sjednici održanoj 13. rujna donijela Zaključak o sklapanju navedenog Okvirnog sporazuma kojem je cilj zajednička suradnja na pripremi projekata izgradnje nacionalne dječje bolnice, kao prve faze izgradnje nacionalne sveučilišne bolnice na području nedovršene bolnice u Blatu.

Suradnja uključuje izradu studije izvodljivosti te svih drugih dokumenata koji su podloga za prijavu projekata za financiranje iz fondova EU, naveo je ministar zdravstva.

Nacionalnom strategijom razvoja zdravstva 2012.-2020., kao jedan od strateških ciljeva utvrđena je reorganizacija ustroja i djelovanja bolničkih zdravstvenih ustanova te s tim u vezi uspostava sveučilišne nacionalne bolnice kao krovne institucije u bolničkom sustavu, a koja će svojim potencijalom svim građanima Hrvatske osigurati zdravstvenu zaštitu najviše kvalitete, stoji u obrazloženju Zaključka kojim je prihvaćen Prijedlog okvirnog sporazuma.

Imajući u vidu kontinuiranu potrebu za razvojem kliničke pedijatrijske skrbi u Hrvatskoj, posebno potrebe u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, nužno je osigurati novu nacionalnu dječju bolnicu koja bi objedinila sadašnje kapacitete Klinike za dječje bolesti Zagreb i dijela pedijatrijskih kapaciteta drugih zagrebačkih bolnica, uz osiguranje uvjeta za provođenje zdravstvene zaštite u djelatnosti ginekologije i porodništva te sveobuhvatne zdravstvene zaštite na području reproduktivnog zdravlja, dodaje se u obrazloženju.

U saborsku proceduru upućene izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima

Vlada je sa sjednice u saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima kojima se predlaže omogućavanje prijema u državnu službu na određeno vrijeme u trajanju dužem od godinu isključivo vezano uz predstojeće obveze Republike Hrvatske u pogledu predsjedanja Vijećem EU. 

Postojećim zakonskim rješenjem radni odnos na određeno vrijeme može trajati najdulje godinu dana, iznimno za rad na projektima financiranima sredstvima EU za vrijeme trajanja projekta.Predlaže se i uspostava novog načina polaganja državnog ispita pisanim odnosno elektroničkim putem te bi se ono već početkom iduće godine omogućilo u četiri regionalna centra, naveo je ministar uprave Lovro Kuščević. 

Trenutačno oko 6 tisuća službenika godišnje putuje u Zagreb kako bi položili taj ispit te se ovim izmjenom osigurava transparentniji i znatno jeftiniji način ispitivanja, dodao je.Predlaže se i brisanje odredbe o obvezi objave plana prijema u državnu službu u dnevnom tisku, što je bio znatan trošak za proračun, a transparentnost se i dalje zadržava jer ostaje obveza objave u Narodnim novinama i na web stranicama Ministarstva uprave.

"Ovaj zakon, zajedno sa Zakonom o plaćama državnih službenika i namještenika čini cijeli paket normativnih rješenja s kojima ćemo revidirati sustav plaća te utvrditi vrednovanje rada temeljem ostvarenih rezultata rada i stručnosti", naglasio je Kuščević te naveo da se njime predlaže i brisanje odredbi o državnim službenicima koje se odnose na klasifikaciju radnih mjesta, ocjenjivanje i promicanje. 

Jer, objasnio je, svi se ti pravni instituti predlažu urediti Zakonom o plaćama i provedbenim propisima koji će uslijediti nakon tog zakona. Izmjenama se predlaže i promjena statusa namještenika na način da se na njih primjenjuju instituti Zakona o državnim službenicima.