Dnevne novosti

Međunarodna autorska kreativna konferencija MAKK počela u Zagrebu

23.11.2018 07:20 ZAGREB, 22. studenoga 2018. (Hina) - Međunarodna autorska kreativna konferencija MAKK, koja se u organizaciji stručne službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog društva za autorsko pravo, održava u četvrtak i petak u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, okupila je brojne kreativce iz svijeta glazbe, filma, medija, književnosti, ali i stručnjake novih tehnologija i digitalnog poslovanja.  
"Drago mi je da je svake godine sve veći interes za MAKK, događaj koji je u prvom redu vezan uz glazbenu industriju, ali se obraća kreativcima u svim područjima kulturnih i kreativnih industrija i pokazuje koliki su vitalitet i snaga kreativaca i kreativnosti", rekla je na konferenciji ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, izaslanica predsjednika Vlade.

Ministrica Obuljen-Koržinek: U završnoj fazi izrada nacrta zakona o umjetnicima i umjetničkoj djelatnosti 

Podsjetila je na sve ono što je Ministarstvo poduzelo u protekloj godini na području povezanom s kulturnim i kreativnim industrijama, među ostalim, upravo je izglasan novi paket  izmjene poreznih propisa. "Na našu inicijativu snižena je stopa PDV-a za isporuke samostalnih umjetnika s 25 na 13 posto, izjednačili smo stopu PDV-a za tiskana i elektronička izdanja knjiga i časopisa, a i četiri puta povećali sredstva za poduzetništvo u kulturi", kazala je ministrica, dodavši da su prvi put uvedene i stipendije za vizualne umjetnike "koji su možda u najtežem položaju, s obzirom na naše tržište".

Iskoraci su napravljeni i u vezi Zakona o audiovizualnoj djelatnosti. "Postavili smo jako dobar model kako se baviti jednom kreativnom industrijom na malom tržištu. Svjesni smo određenih problema i velikih napada na HAVC, na što sam gledala kao na napad na sve nas koji se bavimo kulturnim djelatnostima, no donošenjem tog zakona potvrdili smo da stojimo iza tog sustava i dodatno smo ga ojačali", ustvrdila je. Po njezinim riječima, prepoznati su i trendovi današnjeg vremena, pa su među audiovizualne djelatnosti uključene video igre, "industrija koja u Hrvatskoj brzo raste i ponovno angažira veliki broj različitih kreativaca".

Za iduću godinu je najavila planove koji bi trebali poboljšati status umjetnika, osobito mladih - u završnoj je fazi izrada nacrta zakona o umjetnicima i umjetničkoj djelatnosti, a očekuju se uvođenje još jednog niza mjera podrške i potpore za samostalne umjetnike."Želimo stvoriti okvir koji će biti jednostavniji, poticajniji, koji će posebno prepoznati mlade autore koji danas izlaze na drugačije tržište rada", dodala je. U reviziju ide i Zakon o elektroničkim medijima, također osobito važan za glazbenu i audiovizualnu industriju, jer daje priliku da se čvrsto pozicioniraju kvote za hrvatske sadržaje u medijskom prostoru za glazbu i audiovizualne sadržaje.

Ministarstvo kulture i Vlada čvrsto podupiru i rasprave o reviziji Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu kako bi se, rekla je ministrica, zaštitio punopravni položaj autora i kreativaca i u novoj digitalnoj ekonomiji i kako ne bismo izgubili standarde koje smo postigli u analognom vremenu. Istaknula je i program financiranja projekata razvoja publike. "Moramo se boriti i odgajati novu publiku u svim područjima umjetnosti, svi smo svjesni kakva glazba penetrira u naš javni prostor, moramo svjesno razvijati programe kojima ćemo upoznavati mlade s onim najvrednijim i najkreativnijim što stvarate", poručila je brojnim sudionicima konferencije.

Suradnik Robbieja Willilamsa zvijezda MAKK-a

Kao zvijezda ovogodišnjeg MAKK-a najavljen je Guy Chambers, glazbeni producent i autorski suradnik Robbieja Williamsa s kojim je napravio niz hitova - „Angels“, „Rock DJ“, „Feel“, „Let me entertain you“, „Strong“. Zapažen je i kao suradnik ostalih zvijezda iz glazbene industrije, kao što su Kylie Minogue, Tom Jones, Diana Ross, James Blunt, Mark Ronson, Tina Turner. Chambers je u Zagrebu govorio o svom autorskom radu i podijelio razmišljanja o budućnosti autora i autorstva, na offline i online terenu. Domaća zvijezda prisutna na sceni već pedeset godina, Josipa Lisac, je u razgovoru "Dnevnik jedne karijere“, kojeg je vodio Saša Antić iz grupe TBF, govorila o svom jedinstvenom životnom i umjetničkom putu.

Jedan od govornika, Ian Moss, direktor javnih poslova British Phonographic Industryja, trgovinskog tijela britanske glazbe imao je predavanje “Snaga britanske glazbene industrije u digitalnoj eri”, koje je poslužilo kao uvod u panel diskusiju o novoj EU direktivi o autorskom pravu. Održala se i panel diskusija „Pjesme kao ogledalo vremena“ s gostovanjem Zrinka Tutića, Magnifica i Hrvoja Horvata koji su govorili o značenju pjesama u različitim političkim i kulturnim kontekstima.Diskusija “Hrvatska glazbena i gaming industrija za globalno tržište“, moderatora Luke Tralića Shota (Elemental), ugostit će uspješne kreativce iz IT i gaming industrije, među kojima će o specifičnosti i potencijalima gaming i glazbene industrije, ali i glazbe unutar gaminga govoriti, među ostalim, Damjan Mravunac i Ratko Filipović, dvojac iza kojeg je rad na glazbi i zvuku globalno uspješne igre SCUM domaće tvrtke Gamepires.

Bogati program za drugi dan konferencije

U petak se održava drugi dan konferencije koji je, u organizaciji Hrvatskog društva za autorsko pravo, rezerviran za panel diskusije i predavanja iz područja autorskog prava te aktualnih trendova u digitalnoj sferi intelektualnog vlasništva. Bit će i riječi o blockchain tehnologiji i autorskom pravu, odgovornosti novinara za neimovinsku štetu, organizacijama za kolektivno ostvarivanje prava u tržišnom natjecanju kao i odgovornosti pružatelja internetskih usluga (ISP-ova) za povrede autorskog i srodnih prava. Među ostalim, održat će se  izlaganje „Odgovornost za neimovinsku štetu novinara“ Katarine Matanovac, pravnice specijalizirane za pitanja autorskog prava koja će predstaviti zakonodavnu regulativu o odgovornosti novinara za neimovinsku štetu počinjenu objavom informacije u mediju te sudsku praksu, odnosno materijalno pravna shvaćanja Vrhovnog suda RH, Ustavnog suda RH kao i Suda za zaštitu ljudskih prava u Strasbourgu.

Kristina Delfin Kanceljak će u izlaganju “Organizacije za kolektivno ostvarivanje prava i tržišno natjecanje”prezentirati određenu praksu Suda EU, te razvoj zakonodavstva u tom segmentu. Voditeljica poslijediplomskog studija “Intelektualno vlasništvo”, Romana Matanovac Vučković, održat će izlaganje na kojem će se posebno osvrnuti na članke 13. i 16. Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu. Predavanje će prikazati sadašnje stanje u vezi s odredbama ključnim za glazbenu industriju: uvođenje odgovornosti platformi za dijeljenje sadržaja te druge odredbe o naknadama koje pripadaju nositeljima prava u glazbenoj industriji. Bit će riječi o očekivanim reperkusijama određenih odredaba na budućnosti financijskog položaja autora, izvođača, publishera, producenata i drugih dionika u glazbenoj industriji.

Dino Gliha izložit će aktualnu temu “Odgovornost ISP-a za povredu autorskog i srodnih prava”. Odgovornost ISP-eva ispostavila se kao najsporniji i najraspravljaniji dio Prijedloga direktive o autorskim pravima. U predavanju će biti objašnjen koncept safe harbour-a koji ISP-evima daje svojevrsni imunitet odgovornosti za povrede počinjene na njihovim platformama. Zatim će bit prikazan razvoj odgovornosti ISP-eva kroz praksu Suda Europske Unije te će se u konačnici dati osvrt na novi koncept odgovornosti ISP-eva za povredu autorskog i srodnih prava kako je predložen u prvom i drugom nacrtu Prijedlogu direktive o autorskim pravima.

Cjelodnevne aktivnosti zaključit će okrugli stol pod nazivom “Blockchain i autorsko pravo“ na kojem će, pod moderiranjem Igora Glihe, sudjelovati Mladen Vukmir, Tihomir Katulić, Marko Jurić, Zvonko Kostanjčar i Tomo in der Mühlen.