Dnevne novosti

Britanski parlament glasa o brexitu 11. prosinca

27.11.2018 07:05 LONDON, 26. studenoga 2018. (Hina/AFP) - Britanski parlament će o sporazumu o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, koji je netom zaključen na summitu u Bruxellesu, glasati 11. prosinca, objavila je u ponedjeljak premijerka Theresa May. 
"Donji dom parlamenta će odlučiti želi li ili ne da odgovorimo na volju britanskog naroda" koji se odlučio za brexit, kazala je May. Glasovanju će prethoditi maratonska, petodnevna rasprava tijekom koje će May pokušati pridobiti 89 konzervativnih zastupnika koji tvrde da ne mogu stati iza tog sporazuma. Naime, i među zagovornicima brexita u konzervativnim redovima ima dosta nezadovoljnih pa je tako bivši šef diplomacije Boris Johnson sporazum nazvao "katastrofom" i "poniženjem" za Ujedinjeno Kraljevstvo koje će biti "satelitska država" EU-a. 

May je danas pozvala sve zastupnike da daju svoj glas za sporazum o izlasku iz Europske unije, koji je, kako je kazala, "najbolji i jedini mogući".Ona je potvrdila s "apsolutnom sigurnošću" da nema "boljeg mogućeg sporazuma" od onog koji je sklopila s Bruxellesom gdje je dan ranije održan summit između Ujedinjenog Kraljevstva i 27 članica EU-a i gdje su dvije strane nakon 17 mjeseci teških pregovora konačno usuglasile stavove i zaključile sporazum o "razvodu".

No, šef Laburističke stranke je bez oklijevanja pozvao na odbacivanje sporazuma, ocijenivši da predstavlja "čin nacionalnog samosakaćenja". "Ova skupština nema drugog izbora već odbaciti taj sporazum", kazao je Jeremy Corbyn.

Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP), nezadovoljna posebnim statusom koji je u sporazumu dodijeljen Sjevernoj Irskoj kako bi se izbjegla ponovna uspostava tvrde granice na Irskom otoku, najavila je da će glasati protiv sporazuma. May je, međutim, uvjerena da će brexit proći u parlamentu, rekao je njezin glasnogovornik, dodajući da vlada želi pridobiti zastupnike za sporazum o "razvodu" već u prvom pokušaju.