Dnevne novosti

Washington želi uvjeriti Europljane da Rusija krši INF

28.11.2018 07:00 WASHINGTON, 28. studenoga 2018. (Hina/AFP) - Ravnatelj američke obavještajne službe Dan Coats putuje u Bruxelles ne bi li uvjerio Europljane da Rusija krši ugovor o nuklearnom razoružanju INF i "prijeti" zemljama NATO-a.
"Večeras putujem u Bruxelles na koordiniran sastanak 29 zemalja NATO-a", rekao je u utorak novinarima Coats koji nadzire sve američke obavještajne agencije.Dodao je da su Sjedinjene Države uvijek htjele istupiti iz ugovora o nuklearnom oružju srednjeg dometa (INF) koji su potpisale s Rusijom 1987. i kojim se zabranjuje posjedovanje nuklearnih raketa dometa od 500 do 5.000 km. No za to istupanje nije utvrđen još nikakav nadnevak jer Washington o tome želi razgovarati s Europljanima koji su zabrinuti zbog osporavanja jednog od najvažnijih ugovora o razoružanju u vrijeme hladnog rata.

"Obavještajne službe su zaključile da je Rusija ispitala, proizvela i postavila krstareće rakete koje imaju domet zabranjen tim ugovorom", istaknuo je Coats. Ustvrdio je da je zabranjene rakete poznate kao 9M729, Rusija ispitala skrivajući se iza raketnog programa koji je dopušten međunarodnim ugovorima. "Također mislimo da je cilj Rusije bio zadržati SAD pod (ugovornom) obvezom dok je istodobno u tajnosti razvijala i postavljala ilegalnu raketnu silu koja prijeti Europi", dodao je."Rusija nastavlja svoj program i krajem 2018. je mnoge bojne opremila raketama 9M729, što je izravna prijetnja, konvencionalna i nuklearna, za najveći dio Europe i za neke dijelove Azije", upozorio je također.

Da bi Washington odustao od odluke o povlačenju iz INF-a, Rusija će morati priznati "da je varala" i uništiti te rakete, dodao je Coats. No Rusija nije, ocijenio je, "ničim pokazala da je spremna priznati svoje kršenje (ugovora) a još manje da je voljna vratiti se njegovoj punoj i provjerljivoj primjeni". Američki predsjednik Donald Trump najavio je 20. listopada da će se SAD povući iz INF-a, o čemu su se unutar Sjevernoatlantskog saveza čula različita mišljenja. Tako je Europska unija pozvala da se "očuva taj ugovor presudan za sigurnost".