Dnevne novosti

Svjetska banka u projektu reforme zemljišnih knjiga i obnovi katastara

30.11.2018 07:25 SISAK, 29. studenoga 2018. (Hina) - Nakon osam mjeseci radova, u Sisku je otvorena obnovljena zgrada Područnog ureda za katastar, u što je uloženo 4,8 milijuna kuna, a riječ je o projektu koji provodi Svjetska banka.

Prva temeljita obnova zgrade i prije toga obnova katastara u Vinkovcima, Bjelovaru i Šibeniku te uređenje arhiva u Glini dio je opsežnog projekta koji u Hrvatskoj provodi Svjetska banka. Zadovoljstvo što Svjetska banka sudjeluje u tom projektu izrazila je voditeljica ureda Svjetske banke u Hrvatskoj Elizabett Capannelli, koja je rekla kako je najvažnija zadaća projekta, koji je počeo 2011. godine, reforma zemljišnih knjiga i katastra. Prošle je godine, podsjetila je, odobreno dodatno financiranje pa se projekt nastavlja.

U proteklih deset godina Svjetska banka je za te potrebe izdvojila oko 40 milijuna eura. Tijekom projekta, kako je rekao ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek, posebnu su pozornost dobile provedbe dviju zadaća - homogenizacija katastarskih planova i uspostavljanje sustava digitalno-geodetskog elaborata, koji je od ove godine u funkciji. Prema tom digitalnom modelu, kako je rekao, Hrvatska je jedinstvena u Europi. Šantek je istaknuo i kako je, osim znatno boljih radnih uvjeta za 22 zaposlenika sisačkoga Područnog ureda koji 'pokrivaju' 63 katastarske općine, obnovom zgrade, izgrađene početkom 19. stoljeća, sačuvana i vrijedna graditeljska baština.