Dnevne novosti

Hrvatski sabor danas o Pravosudnoj akademiji

03.05.2019 07:30 KNJIGA I ČEKIĆ
ZAGREB, 2. svibnja 2019. (Hina) - Hrvatski sabor u petak će raspraviti Konačan prijedlog zakona o Pravosudnoj akademiji po kojem bi obvezu pohađanja Državne škole za pravosudne dužnosnike i polaganje završnog ispita imale sve osobe primljene na neodređeno na mjesto savjetnika u pravosudna tijela.

Savjetnicima zatečenim u tim tijelima na dan stupanja na snagu novog Zakona, omogućio bi se izbor između pohađanja Škole i polaganja završnog ispita odnosno zadržavanja postojećeg službeničkog statusa.  

Predložene su i promjene u unutarnjoj strukturi vođenja i funkcioniranja Akademije, predlaže se manji broj članova Upravnog vijeća i veći broj članova Programskog vijeća, s ciljem učinkovitijeg donošenja odluka te kreiranja kvalitetnijih programa.   

Posebna je pozornost posvećena sprječavanju mogućih sukoba interesa, pa je propisano da članovi Upravnog i Programskog vijeća mogu sudjelovati u provedbi programa stručnog usavršavanja (biti autori materijala i predavači) bez naknade te da članovi Programskog vijeća ne mogu biti članovi Povjerenstva za polaganje završnog ispita.  

Sabor će raspraviti i prijedlog Kluba zastupnika Živog zida da uputi zahtjev Državnom uredu za reviziju da obavi reviziju u Hrvatskoj narodnoj banci te time zaključiti ovotjedni rad.   

Idući tjedan Sabor će zasjedati od utorka do petka, 7. do 10. svibnja, a zatim zbog zahuktale kampanje za izbore za Europski parlament, napraviti stanku dok izbori ne prođu. Naime, petina zastupnika na izbornim je listama, s kojih će 26. svibnja na EU izborima građani izabrati 12 hrvatskih zastupnika za Europski parlament.  

Odmah nakon EU izbora, zastupnici će se u srijedu, 29. svibnja, vratiti u sabornicu i u njoj ostati do sredine srpnja, odnosno do ustavnog roka za redovito zasjedanje Hrvatskog sabora.