Dnevne novosti

Francuska želi da Rusija ostane u Vijeću Europe, poručio je Macron

08.05.2019 07:05 PARIZ, 6. svibnja 2019. (Hina/AFP) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron, čija zemlja sredinom svibnja preuzima predsjedanje Vijećem Europe, rekao je u ponedjeljak da želi da Rusija ostane članica te paneuropske organizacije unatoč njihovim neslaganjima.
"Želim da Rusija ostane u Vijeću Europe", rekao je francuski predsjednik primajući u Elizejskoj palači glavnog tajnika organizacije, Norvežanina Thorbjorna Jaglanda."Vijeću Europe treba Rusija kao što Rusiji i Rusima treba Vijeće Europe, što znači da se moraju poštovati njezina prava kao zemlje članice, ali i da Rusija mora ispunjavati svoje obveze prema instituciji", dodao je.

Vijeće Europe koje je u nedjelju obilježilo 70. obljetnicu postojanja već je godinama u krizi s Rusijom koja bi u lipnju, kada se bira nasljednik Thorbjorna Jaglanda, mogla dosegnuti točku s koje nema povratka.Parlamentarna skupština Vijeća Europe je ruskim zastupnicima oduzela pravo glasa kako bi sankcionirala rusku aneksiju Krima 2014.Moskva je nakon toga od 2017.  prestala uplaćivati kotizaciju od 33 milijuna eura u godišnji proračun Vijeća i prijeti da će izaći iz organizacije ako se ruskim zastupnicima ne vrate njihova prava i ako ne budu mogli sudjelovati u izboru novog glavnog tajnika.

Vijeće Europe ima 47 članica, a među njima su države Europske unije, zatim Turska, Rusija, Armenija i Azerbajdžan, a zadaća je organizacije štititi ljudska prava, demokraciju i vladavinu prava. Francuska će se tijekom svog predsjedanja usredotočiti na "razmišljanje o budućnosti Vijeća Europe u narednim desetljećima", napose na polju zdravstva i inovacija, istaknuo je Macron. Francuska će napose pružiti potporu prijedlogu konvencije o umjetnoj inteligenciji i o ljudskim pravima, dodao je.