Dnevne novosti

Voditelji građenja i komore protive se izmjenama zakona

09.05.2019 07:20 ZAGREB, 8. svibnja 2019. (Hina) - Voditelji građenja i inženjerske komore protive se prijedlogu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja o ukidanju obveznog komorskog članstva voditelja građenja, ističući kako to otežava poslovanje i povećava troškove te je upitno sa stanovišta kakvoće objekata i njihove sigurnosti.

Kako se doznaje, Hrvatska komora arhitekata (HKA), Hrvatska komora inženjera građevinarstva (HKIG), Hrvatska komora inženjera elektrotehnike (HKIE) i Hrvatska komora inženjera strojarstva (HKIS), protive se namjeri Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja (MGIPU) da izmjeni i dopuni Zakon o komorama arhitekata i inženjera u građevinarstvu te Zakon o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje.

Zakonske izmjene koje predlaže MGIPO, kažu iz komora, otežavaju uvjete poslovanja i povećavaju njegove troškove. Osim toga, tvrde da ruše kakvoću izvođenja radova.

Ključne izmjene odnose se na ukidanje komorskog članstva ovlaštenim voditeljima građenja i ovlaštenim voditeljima radova. Radi se o 5.500 inženjera, poručuju iz komora ističući da je im je taj status omogućen tek 2015. godine.

Upozoravaju i da bi ukidanjem komorskog članstva voditelji građenja i voditelji radova ostali bez pogodnosti i obveza koje uključuju policu osiguranja od profesionalne odgovornosti, pristupe normama i besplatnu pravnu pomoć.Ističu kako je polica važna, jer se u slučaju profesionalnog propusta poslodavac koji je nadoknadio štetu nekoj trećoj pravnoj ili fizičkoj osobi može naplatiti iz police osiguranja inženjera, a inženjeri mogu raditi uz manje straha od eventualnog propusta.U slučaju nemogućnosti članstva u komorama, voditelji građenja i radova kao individualci morali bi za troškove osiguranja od profesionalne odgovornosti i pristupe normama platiti veće iznose godišnje komorske članarine. 

Prijedlozi komora za financijsko rasterećenje

U komorama podsjećaju da je investitorima-javnim naručiteljima 2015. godine uvedena zakonska obveza imenovanja voditelja projekata. Smatraju da bi se ukidanjem te obveze postiglo značajno financijskog rasterećenje naručitelja. Navode da je uobičajena cijena tih poslova oko jedan do dva posto vrijednosti investicije, što je dodatno prošireno 2018. godine povećanjem kruga projekata za koje su obvezni voditelji projekata.

Ističu kako financijsku korist od toga ima Hrvatska udruga voditelja projekata kod koje se polažu ispiti za pristup određenoj profesiji. U komorama smatraju neprimjerenim da se takvi ispiti polažu u udrugama privatno-pravnog karaktera i drže bi se trebali polagati u ministarstvu, odnosno komorama te da bi pritom troškovi polaganja ispita bili bi znatno manji.

Kako se doznaje, peticiju voditelja građenja i radova protiv zakonskih izmjena, koju su pokrenule komore, potpisalo je nešto više od dvije tisuće inženjera.