Dnevne novosti

Investitori koji su izgubili na grčkim obveznicama nemaju pravo na odštetu - sud EU-a

24.05.2019 07:10 LUXEMBOURG, 23. svibnja 2019. (Hina/dpa) - Investitori koji su izgubili novac na grčkim državnim obveznicama nakon Zakona o restrukturiranju duga 2012. godine nemaju pravo na odštetu, odlučio je u četvrtak sud Europske unije.
Grčka je u pregovorima s međunarodnim institucijama i vjerovnicima o restrukturiranju duga utanačila da će joj privatni vjerovnici otpisati dio duga i zamijeniti stare obveznice novima, uz niže kamate kako bi se omogućila pravodobna otplata.

Iako je za njih podrazumijevao gubitak dijela novca, velika većina vjerovnika pristala je na takav dogovor. No, on je obuhvatio i protivnike takvog restrukturiranja duga, koje je podržala i Europska središnja banka (ECB). Neki od njih podnijeli su tužbu pred Općim sudom EU-a, tražeći poništenje odluke ECB-a.

Luksemburški suci zaključili su da dogovor o restrukturiranju ne predstavlja kršenje ugovornih obaveza.„Investiranje u državne obveznice uvijek nosi i rizik financijskog gubitka", podsjetili su, napominjći da nepredviđene okolnosti mogu s vremenom utjecati na vrijednost javnog duga.

"U slučaju takvih nepredviđenih okolnosti država izdavateljica ima pravo pokušati ponovo pregovarati o tim obvezama”, stoji u priopćenju suda. Suci također naglašavaju da činjenica da se u ugovoru izričito ne spominje mogućnost takvih pregovora ne podrazumijeva da se restrukturiranjem duga on krši.

Restrukturiranje zapravo podupire širi "cilj javnog interesa" kako bi se osigurala stabilnost bankarskog sustava eurozone, konstatiraju.Investitori se u roku od dva mjeseca mogu žaliti na presudu Sudu pravde EU-a, navodi dpa.