Dnevne novosti

Proizvođačima mandarina potpore od 20 milijuna kuna

24.05.2019 07:30 VLADA
ZAGREB, 23. svibnja 2019. (Hina) - Vlada je u četvrtak u Sabor uputila Prijedlog Zakona o popisu poljoprivrede 2020. s konačnim prijedlogom zakona, a donijela je i program potpore za proizvođače mandarina u iznosu od 20 milijuna kuna.

Cilj Zakona o popisu poljoprivrede, kako je rekao potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, dobivanje što preciznijih podataka o hrvatskoj  poljoprivredi i utvrđivanja važnosti te djelatnosti za cjelokupno gospodarstvo.

Popis je bitan, kako je rekao, i zbog provođenja zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), odnosno izrade svih drugih strateških dokumenata koji su bitni za novo  financijsko razdoblje. Podaci trebaju obuhvatiti 98 posto ukupne korištene poljoprivredne površine i 98 posto stočnih jedinica.

Popis će se provesti od 1. do 30. lipnja 2020. godine, a bit će obuhvaćena poljoprivredna gospodarstva koja imaju više od 0,40 hektara korištene poljoprivredne površine i/ili 0,5 stočnih jedinica ili manje od 0,40 hektara korištene poljoprivredne površine, ali najmanje 0,1 hektar voćnjaka, vinograda i/ili maslinika, bilo koju površinu rasadnika, površine pod povrćem, sjemenskim usjevima i presadnicama, cvijećem i ukrasnim biljem ili gljivama namijenjene za tržište te sve pčelinje zajednice.

Popisom poljoprivrede neće biti obuhvaćene površine pod povrtnjacima za vlastite potrebe s manje od 100 četvornih metara.Podaci se prikupljaju od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i poslovnih subjekata. "U provedbu popisa biti će uključeno oko 3 tisuće sudionika za koje će se organizirati posebna poduka, a sredstva  su osigurana u okviru financijskog plana DZS-a za razdoblje od 2018. do 2021. u iznosu od 34,1 milijun kuna", istaknuo je Tolušić.

Dodao je i kako se predlaže donošenje zakona po hitnom postupku iz razloga jer bi se već u listopadu ove godine trebao provesti probni popis, od studenog  je potrebno osnovati popisna povjerenstva za područja Županija i Grad Zagreb, a od prosinca osnovati popisne centre. Podaci koji se prikupe provedbom Popisa poljoprivrede koristit će se isključivo za statističke svrhe te će biti temelj za ažuriranje Statističkog registra poljoprivrednih gospodarstava.

Proizvođačima mandarina 20 milijuna kuna potpora

Vlada je u četvrtak donijela i program potpore za proizvođače mandarina za 2019. godinu, a sredstva za provedbu programa u iznosu od 20 milijuna kuna osigurana su u državnom proračunu unutar financijskog plana Ministarstva poljoprivrede.

Tolušić je kazao kako je mandarina jedan od proizvoda u kojem smo samodostatni, proizvod koji je zaštićen na EU razini, proizvod po kojem smo poznati van Hrvatske. Proizvođači mandarine zadnjih nekoliko godina su se našli u poteškoćama zbog sankcija na ruskom tržištu gdje je zabranjem izvoz mandarina iz Hrvatske, a drugi problem je i sredozemna voćna muha koja uništava plodove i stvara im velike financijske izdatke, pojasnio je.

To su, kako je kazao, razlozi zašto se Vlada odlučila za posebnu pomoć proizvođačima za ovu godinu. "Osigurali smo 20 milijuna kuna u proračunu Ministarstva poljoprivrede", kazao je Tolušić napominjući kako se radi o 2.000 proizvođača i otprilike 2.000 hektara pod mandarinama i klementinama.

To će biti velika pomoć proizvođačima i vjerujem da će biti isplaćeno već u lipnju ove godine, rekao je. Najavio je i kako će krajem lipnja ići sa posebnom potporom za proizvođače jabuka koji su također u poteškoćama i čim se završe pravne procedure i razgovori s EK i ta potpora će doći na Vladu.I premijer Andrej Plenković je rekao kako je ovo jako dobar način da se pomogne proizvođačima mandarina.