Dnevne novosti

Dan državnog odvjetništva: Radni rezultati dobri; percepcija loša zbog nerealnih očekivanja

27.05.2019 07:25 ZAGREB, 24. svibnja 2019. (Hina) - Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekli su u petak na svečanosti u povodu Dana državnog odvjetništva da su zadovoljni radom tog tijela s obzirom da devet od deset optužnica završi osuđujućom presudom, ocijenivši da to ipak nije popraćeno pozitivnom percepcijom javnosti koja se često temelji na nerealnim očekivanjima.
Posljednje izvješće o radu Državnog odvjetništva govori da su brojke dobre, a ažurnost i kvaliteta na visokoj razini, rekao je Bošnjaković, dodavši da su brojke iz godine u godinu sve bolje, iako će se percepcija o radu temeljiti na nekoliko "velikih" predmeta koji su u fokusu javnosti.

Ministar pravosuđa primijetio je da brojke nikad nisu bile bolje, napominjući kako je zabilježen nešto manji priljev prijava, ali nikad nije bilo brže postupanje ni manje neriješenih predmeta. Naglasio je pritom da od deset optužnica koja podignu državna odvjetništva devet završi osuđujućim presudama, što je znak da se taj mehanizam ne aktivira bez razloga.Jelenić je također zadovoljan rezultatima Državnog odvjetništva jer "sudeći po statističkim podacima" svoje zadaće izvršava s viskom učinkovitošću. Ipak, u svijesti svakog državnog odvjetnika i zamjenika je, dodao je, da streme još boljim rezultatima.

Jelenić je, međutim, primijetio da nedvojbeno pozitivni rezultati rada Državnog odvjetništva nisu dovoljni da utječu na pretežito, često negativnu percepciju javnosti o pravosuđu pa tako i o Državnom odvjetništvu.
Percepcija javnosti bi se djelom mogla promijeniti tako da očekivanja od Državnog odvjetništva budu sukladna njegovim zadaćama i ovlastima, rekao je Jelenić, dodavši kako su ta očekivanja, posebice kod šire javnosti njezinih predstavnika, ali stručne javnosti nerealna i prelaze ustavne i zakonske ovlasti Državnog odvjetništva.

Pojednostavljeno rečeno, kazao je, od državnog odvjetništva se očekuje da reagira i na one društvene pojave koje nisu u njegovoj sferi odgovornosti u kojoj pokreće postupke. Građani, pravne osobe i sve češće subjekti političkog života nam se obraćaju počesto u nastojanjima da tako riješe neke svoje druge odnose ili ostvare neke svoje interese, što nema veze sa zadaćama Državnog odvjetništva već su izraz nezadovoljstva za njih neprihvatljivih odnosa, rekao je Jelenić. 

Kad je riječ o uvjetima u kojima rade državna odvjetništva, ministar pravosuđa priznaje sa su oni loši, ali i napominje da se stalno radi na njihovom poboljšanju. Dodao je da se radi na zgradi Kenedijevog trga i uređenju zgrade u Vukovarskoj ulici koja je bila u funkciji HZMO-a pa će u Zagrebu osigurati oko 7000 metara četvornih novog prostora.

Na poboljšanju uvjeta radi se i u ostalim gradovima pa će zakupiti prostor u Rijeci, gdje će rasporediti nadležne službe, u Bjelovaru grade novu zgradu u kojoj bi trebalo biti smješteno općinsko i županijsko državno odvjetništvo, a u Osijeku imaju projekt energetske obnove prostora.

Svečanost u povodu Dana državnog odvjetništva okupila je u preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti brojne sudionike iz redova državnog odvjetništva, ali i predstavnike policije, Vlade, Sabora, vojske i pravosudnih institucija iz Bosne i Hercegovine i Slovenije.Također su dodijeljena državnoodvjetnička priznanja u 2018.