Dnevne novosti

Sabor: Donesen paket vodnih zakona i Zakon o državnoj upravi

01.07.2019 07:30 ZAGREB, 28. lipnja 2019. (Hina), Hrvatski sabor je u petak donio paket zakona koji uređuju područje vodnog gospodarstva, kao i Zakon o sustavu državne uprave kojim se depolitizira, profesionalizira, decentralizira i racionalizira državna uprava.

Novim zakonom o vodama, o vodnim uslugama i izmjenama Zakona o financiranju vodnog gospodarstva cilj je postizanje ekonomičnosti i efikasnosti poslovanja javnih isporučitelja vodnih usluga, čime se stvaraju pretpostavke za ujednačavanje cijena, odnosno uspostavu jedinstvene cijene vode na jednom uslužnom području.

Umjesto usitnjenog sustava od oko 200 isporučitelja uspostavlja se jedinstveni i javni isporučitelj vodnih usluga na uslužnom području i to u formi društva kapitala čiji su osnivači sve jedinice lokalne samouprave na uslužnom području, s jedinstvenom cijenom vodne usluge.

Isto tako, uspostavlja se ekonomska regulacija cijene vode putem Vijeća za vodne usluge, čiji je cilj spriječiti monopolske i visoke tarife, ali i podcijenjene tarife, odnosno tarife koje su ispod granice povrata troškova. 

Nadalje, odredbama se djelatnost vodnih usluga zadržava u javnom sektoru (antiprivatizacijski koncept), te omogućava veća zaštita potrošača propisivanjem obaveznog javnog savjetovanja o odluci o cijeni vodnih usluga.

Osim toga, utvrđuje se pravo na ugradnju pojedinačnog vodomjera za dio nekretnine, odnosno stanove u već izgrađenim zgradama, budući da je dosad to pravo bilo uspostavljeno samo za novogradnje.

Uoči glasovanja o vodnim zakonima Nikola Grmoja (Most) podsjetio je da je njegov Klub zastupnika počeo prikupljati potpise za svoju inicijativu da se pravo na pitku vodu kao osnovno ljudsko pravo zaštiti Ustavom. Kako bi pokrenuli proceduru promjene Ustava, potrebni su im potpisi petine zastupnika, odnosno 31 potpis, a dobiju li ih, za promjenu Ustava treba 101 glas, odnosno, dvije trećine zastupnika.

Sabor je donio i Zakon o sustavu državne uprave kojim ukida 20 tijela državne uprave odnosno smanjuje broja tijela državne uprave s 52 na 32, te prema kojem pomoćnici ministara više neće biti državni dužnosnici, a ravnatelji uprava bit će profesionalci, birani natječajem.

Pritom nije prošao amandman SDP-a da se imenovanja obave nakon parlamentarnih izbora. Time se upravo ne depolitizira već repolitizira, kritizirao je Arsen Bauk (SDP) upozoravajući na mogućnost da politički imenovani pomoćnici ministara sada dođu na čela uprava kao profesionalci.

Zastupnici su izglasali i izmjene Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika kojim se među dužnosnike uvrštavaju glavni državni inspektor i glavni vatrogasni zapovjednik te utvrđuju koeficijenti za obračun njihovih plaća.

Pritom su prihvaćeni amandmani Vlade kojim se briše dosadašnji dužnosnički položaj zamjenika i pomoćnika direktora Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koji će ubuduće imati službenički status.

Gordan Maras (SDP) iskoristio je raspravu o tim amandmanima, ponovno ustvrdivši da HDZ "uhljebljuje" i da pozove na smjenjivanje ministra uprave Lovru Kuščevića zbog 'afere s nekretninama'. Uzvratio mu je Josip Borić (HDZ) koji je pak podsjetio na niz afera i "uhljebljivanje" iz vremena SDP-ove Vlade.

Sabor je prihvatio dvije uredbe Europskog parlamenta i Vijeća, za pružanje lučkih usluga i zajedničkih pravila o financijskoj transparentnosti luka, te o recikliranju brodova, kao i potvrđen Protokol iz Nagoye i Kuala Lumpura o odgovornosti i naknadi štete uz protokol o biološkoj sigurnosti.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković obavijestio je da je s dnevnog reda aktualne sjednice izostavio devet točaka čiji je predlagatelj Klub Živog zida i SNAGA-e jer izlaskom dvoje zastupnika taj Klub više i ne postoji pa nema predlagatelja. Riječ je o Ivanu Pernaru koji je izašao iz Živog zida i Goranu Aleksiću koji je napustio Klub i odlučio nastaviti svoje djelovanje u Hrvatskom saboru kao nezavisni zastupnik.