Dnevne novosti

Zagrebačka županija: Nije točno da će se zakupnina prema novoj odluci plaćati 4000 kuna

04.07.2019 07:20 ZAGREB, 3. srpnja 2019. (Hina), Iz Ureda zagrebačkog župana Stjepana Kožića u srijedu su demantirali izjavu članice  Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Ines Balint koja je ranije danas rekla da je dosad za svoju ambulantu plaćala 1800 kuna naknade, a sada će je najam koštati 4000 kuna, poručivši da će iznos zakupnine za tu ordinaciju biti 1808,39 kuna.
"Za ordinaciju koju dr. Balint spominje kao primjer porasta zakupnine, nije točan podatak da će se zakupnina prema novoj odluci plaćati 4000 kuna. Prema Odluci, uzimajući u obzir kriterije i koeficijente, iznos zakupnine za navedenu ordinaciju biti će 1808,39 kuna, iz čega proizlazi da će zakupac po kvadratnom metru plaćati jediničnu cijenu u iznosu 17,48 kuna po metru kvadratnom.

Od ukupno 289 ordinacija Doma zdravlja Zagrebačke županije za njih 166 zakup će biti niži od 1700 kuna, dok će za 123 ordinacije zakup biti iznad 1700 kuna.

Do sada su svi koncesionari plaćali istu cijenu zakupa u iznosu od oko 1700 kuna", istaknuli su u Uredu župana Zagrebačke županije, reagirajući na, kako kažu, netočan podatak u vezi cijene zakupa ordinacija Doma zdravlja Zagrebačke županije koji je iznijela dr. Ines Balint.

Istaknuli su kako je Županijska skupština Zagrebačke županije 1. srpnja donijela Odluku o kriterijima za određivanje zakupnine u postupku davanja u zakup poslovnih prostora Doma zdravlja Zagrebačke županije. Zakupnina će se utvrđivati prema površini poslovnog prostora, zoni u kojoj se nalazi, starosti objekta i prema tome koriste li ordinaciju jedan ili dva zakupca.

Kažu kako je Županijska skupština utvrdila i jediničnu cijenu boda i to u iznosu 37 kuna po kojoj će se utvrđivati konačna cijena zakupnine. Svaki od navedenih kriterija ima svoj koeficijent te će ukupnu cijenu zakupnine činiti njihov umnožak s umnoškom jedinične cijene boda, poručili su iz Ured župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića.

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Hrvatska liječnička komora (HLK) upozorili su u srijedu da je većina županija ignorirala ili svojim odlukama otežala provedbu novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, zato traže da premijer Andrej Plenković i ministar zdravstva Milan Kujundžić prisile županije na poštivanje zakona.

Zakon o zdravstvenoj zaštiti stupio je na snagu 1. siječnja, a županijske skupštine trebale su do 30. lipnja donijeti odluke kako bi se zakon počeo provoditi na lokalnoj razini. Trebale su, primjerice, potvrditi odredbu po kojoj pri domovima zdravlja može ostati 25 posto liječnika i donijeti kriterije za odlazak liječnika u privatnu praksu te iznose naknada za to. 

Po podacima KoHOM-a, liječnici su zadovoljni odlukama koje su u zakonskom roku donijele Primorsko-goranska, Istarska, Krapinsko-zagorska, Virovitičko-podravska i Koprivničko-križevačka županija, ali i izrazito nezadovoljni odlukama u Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji, gdje su, kako kažu, prekršene pojedine odredbe samog zakona. No, najviše ih zabrinjava to što u većini županija nisu donesene nikakve odluke, niti se o tome raspravljalo. 

U Zagrebačkoj županiji, kazala je članica KoHOM-a Ines Balint, dosad se za najam prostora plaćalo oko 1600 kuna, no odsad će se plaćati tržišna cijena od 37 kuna po kvadratu.

Balint je dosad za svoju ambulantu plaćala 1800 kuna naknade, a sada će je najam koštati 4000 kuna, dok bi nekim njezinim kolegama cijena mogla dosegnuti i 7000 kuna.

U KOHOM-u ocjenjuju kako će liječnici na taj način biti diskriminirani po teritorijalnom principu jer će, ako rade u Koprivnici ili Puli, moći funkcionirati kao i dosad, a rade li u Karlovcu ili Zaprešiću, doći će na rub opstanka.