Dnevne novosti

Hrvatska u UN-u predstavlja izvješće o održivom razvoju

17.07.2019 07:15 ZAGREB, 16. srpnja 2019. (Hina) - Hrvatska danas po prvi puta u Ujedinjenim narodima predstavlja Dobrovoljni nacionalni pregled (DNP) koji pokazuje aktivnosti i rezultate provedbe 17 ciljeva održivog razvoja, s primjerima dobre prakse poslovne zajednice, priopćeno je iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).
Pregled, koji je pripremio HGK, bit će predstavljen na zasjedanju Političkog foruma o održivom razvoju na visokoj razini – HLPF, pod okriljem Gospodarskog i socijalnog vijeća (ECOSOC) u New Yorku. "Riječ je o dokumentu koji daje svojevrsni rezime našeg društva iz tri glavna aspekta - gospodarskog, socijalnog i okolišnog. Prikazat će napredak koji smo postigli u nekim od najvažnijih područja poput ekonomskog razvoja, dostojanstvenog rada, zdravstva i obrazovanja i pokazati nam na čemu trebamo dodatno raditi kako bismo ostvarili zacrtane ciljeve", rekao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović. Podsjetio je da je Hrvatska u prethodnom statističkom pregledu UN-a o statusu provođenja održivog razvoja zauzela 22. mjesto.

Među primjerima dobre prakse hrvatskih kompanija koje su ušle u Dobrovoljni nacionalni pregled su farmaceutska kompanija JGL koja je osmislila projekt Alergični na alergije, koja omogućuje geolociranje staništa obraslih ambrozijom i time doprinosi cilju "zdravlje i dobrobit". Tvornica tekstila Galeb ulaže u rekonstrukciju i unaprjeđenje sustava interne odvodnje proizvodnih pogona te postrojenja za pročišćavanje tehnoloških otpadnih voda koje se ispuštaju u prirodne riječne tokove. Projektom se doprinosi ostvarenju cilja "čista voda i sanitarni uvjeti" te cilja "očuvanje vodenog svijeta". Ina "zelenom uslugom" prikupljanja otpadnog jestivog ulja štiti okoliš i doprinosi realizaciji četiri cilja DNP-a - "čista voda i sanitarni uvjeti", "kvalitetno obrazovanje", "održivi gradovi i zajednice" te "odgovorna proizvodnja i potrošnja".

To su samo neki od primjera dobre prakse hrvatskih kompanija, kažu u Komori.DNP se izrađuje paralelno s Nacionalnom razvojnom strategijom do 2030., a kako bi se ostvarili ciljevi zacrtani u okviru te strategije, Hrvatska će daljnje korake usmjeriti na unaprjeđenje institucionalnog ustroja, jačanje nacionalnih statističkih kapaciteta te provođenje informativnih i obrazovnih aktivnosti u svrhu podizanja svijesti o važnosti održivog razvoja na nacionalnoj i globalnoj razini, dodaju.