Dnevne novosti

Centar kreativne industrije u Sisku uređuje se većinom europskim novcem

18.07.2019 07:15 SISAK, 17. srpnja 2019. (Hina) - Zgrada bivšeg sisačkog Komiteta, a kasnije političkih stranaka, rekonstruira se i uređuje za potrebe budućeg Centra kreativne industrije, odnosno kreativnog inkubatora, u koji će biti uloženo 12,3 milijuna kuna, od čega 9,2 milijuna čine bespovratna sredstva  Europskog fonda za regionalni razvoj.
Radovi na objektu s četiri etaže i ukupno 950 četvornih metara korisne površine, trebali bi biti završeni do siječnja iduće godne, kada će u njega ući prvi od ukupno 12 korisnika.U zgradi će biti uređeno i opremljeno 12 poslovnih jedinica, tri multifunkcionalna laboratorija, dvorana za sastanke i dogovore i drugi prostori. Početak radova na rekonstrukciji zgrade obišla je i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, koja je izrazila uvjerenje kako će Sisak već početkom 2020. godine dobiti jedan od najmodernijih inkubatora u Hrvatskoj.

"Kreativne industrije su prepoznate kao najbrže rastući dio gospodarstva pa je ovaj projekt još jedna naša potpora malom i srednjem poduzetništvu. Želimo da prostor opremimo najsuvremenijom i najpotrebnijom opremom. Prostorom će upravljati jedna ustanova, pružajući 'support' svim korisnicima, koji će na taj način ostvariti svoje interese u gradu Sisku. Za razliku od već postojećeg inkubatora PISAK, gdje se nalaze poduzetnici različitih djelatnosti, ovdje je prostor namijenjen isključivo za kreativnu industriju, koja najbrže vraća uloženi novac i najbrže se razvija. S obzirom na postojeći obrazovni sustav i blizinu Zagreba očekujemo veliko zanimanje za prostor. Već je studija izrađena prije aplikacije za projekt, potvrdila golemi razvojni potencijal", rekla je Ikić Baniček.

Jedna od gradskih poticajnih mjera je i kreditni projekt "Sisački poduzetnik" za koji je ovoj godini pokazano najveće zanimanje. Kako je potvrdila sisačka gradonačelnica, tri su kredita već dodijeljena, dva su u obradi, a nekoliko ih je u najavi pa se očekuje kako će ove godine lanjski kreditni fond od 20 milijuna kuna biti i premašen. Ikić Baniček je ujedno najavila kako će Grad Sisak, uz ostale poticajne mjere, subvencionirati korištenje prostora u budućem inkubatoru, a korisnicima će pružiti i stručnu podršku.

Inače, u Sisku se provode 42 projekta koji se sufinanciraju iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda kohezije i konkurentnosti. Najveći su projekt odvodnje Sisak II, kojeg provodi Sisački vodovod te novo reciklažno dvorište kojeg provodi Gospodarenje otpadom s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. "Bila bih još zadovoljnija kada bi država, odnosno mjerodavna ministarstva, pratili našu dinamiku u povratu sredstava, jer više mjeseci čekamo povrat sredstava što nam otežava pratiti dinamiku izvršenje projekata, ali to nekako rješavamo vlastitim snagama", zaključila je gradonačelnica Ikić Baniček.