Dnevne novosti

HNS: Prioritet povećanje plaća za 68.000 zaposlenih u školama

26.08.2019 07:25 KARLOVAC, 25. kolovoza 2019. (Hina) - Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak je u nedjelju poručio da je povećanje plaća za 68.000 zaposlenih u osnovnim i srednjim školama politički prioritet stranke, a pojasnio je i kako neće podržati niti jednog od dosadašnjih predsjedničkih kandidata "jer su svi ili previše lijevo ili previše desno".
Prema prijedlogu HNS-a u prosvjeti bi kroz rebalans proračuna koeficijenti zaposlenika već u ovoj godini trebao porasti za četiri posto, a od 1. siječnja 2020. za dodatnih dva posto, poručeno je sa konferencije za novinare te stranke u Karlovcu.U prosjeku bi se, kažu, zaposlenicima u obrazovanju plaća povećala za 600 kuna, što bi se osjetno odrazilo na njihove kućne budžete.

"U ovoj godini potrebno je rebalansom proračuna za to povećanje izdvojiti oko 40 milijuna kuna, dok bi se u 2020., na godišnjoj razini izdvajalo oko 260 milijuna kuna", rekao je Vrdoljak. Naglasio je i da, zahvaljujući ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak i HNS-u, reforma obrazovanja ulazi u 1300 hrvatskih škola te učitelji i ravnatelji zaslužuju veće plaće.

Batinić: Unutarstranačkih izbora u rujnu

Predsjednik kluba zastupnika i član Predsjedništva HNS-a Milorad Batinić najavio je pak da procesi unutarstranačkih izbora u HNS-u kreću u rujnu ove godine, dok će se Izborni sabor na kojem će HNS promijeniti vodstvo stranke održati između ožujka i svibnja 2020. godine. HNS će na proljeće iduće godine tako izabrati: novog predsjednika HNS-a, dva  potpredsjednika, pet članova Nadzornog odbora i isto toliko članova i zamijenika Suda časti i Odbora za Statut.

Batinić je najavio da će unutarstranački izborni proces biti "otvoren" te će, nakon što se održe skupštine po podružnicama i odabere vodstvo svi članovi s ambicijom kandidiranja na funkcije u središnjim tijelima dobiti od središnjeg ureda plan odvijanja županijskih skupština na kojima će moći  iznijeti svoje programe i svoje viđenje stranke.Cilj im je, kazao je Hini, kroz unutarstranačke izbore provesti reviziju članstva.

"Jedan broj članova je stranku napustio, dio joj je pristupio, dio je članstva mijenjao boravište, te se sada radi na ažuriranju popisa članstva i treba vidjeti je li broj članica i članova iznad ili ispod prethodnih 37.000 članova", pojasnio je.

Vrdoljak: Neću se kandidirati i nemam svog favorita

Predsjednik Vrdoljak ponovio je da se on neće kandidirati u unutarstranačkim izborima niti na funkcijama u Saboru, da će kao običan član nastaviti djelovati u Osijeku i Županiji te da nema svog favorita za predsjednika stranke.Vrdoljak je također izvijestio kako je jedan od zaključaka trodnevnog team buildinga  u Karlovcu da HNS neće podržati niti jednog od dosadašnjih predsjedničkih kandidata, jer su, kaže, svi ili previše lijevo ili previše desno.

Podršku HNS-a mogu dobiti "samo nastupi i politike građanskog centra, a to znači nepripadnost, niti ljevici, niti desnici". Šef HNS-a je izbjegao odgovoriti na opetovano pitanje je li kandidat Zoran Milanović otišao previše lijevo ili previše desno, pa ne zavrjeđuje podršku HNS-a."Središnji odbor HNS-a će krajem rujna odlučiti hoće li HNS istaknuti svog kandidata za predsjednika RH i koga", poručio je.