Dnevne novosti

Sabor: Osnovan Klub zastupnika Nezavisne liste mladih

04.09.2019 07:15 ZAGREB, 3. rujna 2019. (Hina) - Nezavisni zastupnik Marin Škibola izvijestio je u utorak da je zajedno s bivšim članovima Mostovog saborskog Kluba Mosta Tomislavom Panenićem i Antom Pranićem osnovao Klub zastupnika Nezavisne liste mladih.

To je četrnaesti zastupnički klub u Saboru, a, kako su najavili, fokus djelovanja bit će im na promicanju mjera i aktivnosti s ciljem unaprjeđenja društvenog i gospodarskog položaja mladih.Škibola, najmlađi saborski zastupnik, izabran je za predsjednika Kluba, a najavio je da u Saboru žele „nametnuti progresivne stavove i boriti se za donošenje dugoročnih održivih strategija razvoja koje u fokusu imaju najmlađu populaciju našeg društva te da ne žele ostati zaključani u politikama interesnih skupina i ideološkim podjelama prošlog stoljeća“.

Panenić: Nužnost zaokreta odnosa prema ruralnim područjima

Potpredsjednik Kluba Panenić posebno je naglasio nužnost zaokreta odnosa prema ruralnim područjima Hrvatske koja se najviše prazne zadnjih godina. „Najveći broj učionica ostaje prazan u Slavoniji, Banovini, Zagori, Lici i Gorskom kotaru, a na tom području stanovništvo stari. Zbog malih plaća koje su često ispod prosjeka RH, nesigurnih uvjeta rada u ruralnom području Hrvatske i besperspektivnosti - mladi odlaze. To je potrebno mijenjati“, poručio je Panenić.

Zastupnik i gradonačelnik Vrgorca Pranić, jedan od najmlađih gradonačelnika u Hrvatskoj, upozorio je da „ove čak 137 osnovnih škola ostaje bez prvašića, mnoge se područne škole zatvaraju, 24 razreda prvašića je manje u odnosu na prošlu godinu“."Potrebni su nam potpuni zaokreti u javnim politikama ako želimo promijeniti sadašnje stanje. Jedino poticanjem rasprava i konkretnim mjerama možemo stvoriti pretpostavke demografskog oporavka, a time i stvaranja pozitivne klime ostanka u Hrvatskoj“, poručio je.

Članovi novoosnovanog Kluba kazali su da za sada ne idu prema osnivanju stranke. Naglasili su da ostaju oporbeni zastupnici i da će podržati sve pozitivne oporbene inicijative.Premda je Panenić najavio predsjedničku kandidaturu, kazali su da za sada nisu donijeli odluku o tome koga će podržati na predsjedničkim izborima te da se koncentrirani na rad u Saboru.