Dnevne novosti

EK: Europski uhidbeni nalog učinio je EU sigurnijim okruženje za građane

19.09.2019 07:10 BRUXELLES, 18. rujna 2019. (Hina) - Europski uhidbeni nalog, glavni instrument pravosudne suradnje zemalja članica kada je riječ o borbi protiv kriminala, omogućuje Europskoj uniji da bude sigurnija za svoje građane, izjavila je u srijedu povjerenica za pravosuđe Vera Jourova.  
Europska komisija je u srijedu objavila statističke podatke po kojima je tijekom 2016. i 2017. godine izdano više od 30 tisuća europskih uhidbenih naloga.  "Zahvaljujući europskom uhidbenom nalogu građani EU-a žive u sigurnijem okruženju. Bez obzira gdje se kriminalci i teroristi kriju u Europi, bit će izvedeni pred sud", kaže Jourova, ističući da europskih uhidbeni nalog pokazuje da se EU temelji na uzajamnom povjernju i vladavini prava.  

Godine 2016. izdano je 16636 europski uhidbenih naloga, a 2017. njih 17491. Tijekom 2017. godine preko 7 tisuća osumnjičenih za teški kriminal i terorizam izručeno je u neku drugu zemlju članicu. Od uhićenja do izručenja u prosjeku prođe oko 15 dana ako osoba pristaje na izručenje, a ako odbija postupak traje 40 dana. Vrijeme potrebno za izručenje varira od zemlje do zemlje.  

Europski uhidbeni nalog se primjenjuje od 2004. godine. Od tada je postupak izručenja pojednostavljen i ubrzan, a uklonjeno je i političko upletanje u postupak izručenja. Zemlje članice više ne mogu izbjegavati izručenje svojih državljana nekoj drugoj članici, ako su te osobe počinile ili su osumnjičene za teški zločin u nekoj drugoj članici.

Zahvaljujući europskom uhidbenom nalogu izručen je, između ostalih, terorist koji je sudjelovao u terorističkim napadima u Parizu, a uhićen je u Belgiji, napadač na Židovski muzej u Bruxellesu uhićen je u Francuskoj, jedan serijski ubojica iz Njemačke uhićen je u Španjolskoj.  

Hrvatska je temeljem europskog uhidbenog naloga izručila bivše čelnice jugoslavenske tajne službe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, koji su u Muenchenu osuđeni za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Velika Britanija je temeljem toga naloga izručila Ivicu Todorića, bivšeg vlasnika Agrokora.  

Europski uhidbeni nalog izdaju pravosudna tijela u zemljama članicama za osobe optužene za djela za koja je predviđeno najmanje godina dana zatvora ili za tražene osobe koje su osuđene na zatvorsku kaznu od najmanje četiri mjeseca. Od pravosudnih tijela u zemljama članicama se očekuje da takve naloge izdaju razmjerno težini počinjenih djela i duljini zapriječene kazne te da vode računa o troškovima i koristi od izdavanja naloga, a kako bi se izbjeglo da se oni izdaju za trivijalna djela.