Dnevne novosti

Sabor: Raspravljene izmjene i dopune Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata

23.09.2019 07:20 ZAGREB, 19. rujna 2019. (Hina) - Saborski zastupnici raspravili su u četvrtak Konačni prijedlog izmjena Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata kojim se usklađuju definicija "naftnih rezervi" i "naftnih derivata", rokovi za čuvanje obveznih rezervi te ublažavaju ograničenja držanja obveznih zaliha izvan teritorija Europske unije.

Tim zakonskim rješenjem trebao bi se pojednostaviti i ubrzati proces zadovoljavanja propisanih uvjeta te olakšati provedba obveze čuvanja obveznih zaliha, rekao je obrazlažući prijedlog državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Ivo Milatić. Hrvatska po njegovim riječima od 600.000 tona zaliha naftnih derivata, oko 53.000 čuva u Njemačkoj. Naime, obvezne zalihe nafte i naftnih derivata RH mogu se čuvati na državnom području država s kojima je prethodno sklopljen međudržavni sporazum o čuvanju obveznih zaliha.

Obvezne zalihe drugih država koje se na temelju međudržavnih sporazuma čuvaju na državnom području RH ili su u provozu preko njezinog državnog područja ne mogu biti predmetom nikakvih mjera kojima bi se ograničilo raspolaganje takvim zalihama i njihova otprema s državnog područja. Također, budući da se opseg kontrole kvalitete i količine nafte i naftnih derivata kako je definirala Hrvatska gospodarska komora proširio na cijelo tržište nafte i naftnih derivata, predloženim zakonom propisano je da kontrolu kvalitete i količine nafte i naftnih derivata mogu obavljati samo pravne osobe ovlaštene od Hrvatske agencije za akreditacije. To su neovisna inspekcijska tijela koja imaju jednak položaj na međunarodnom tržištu dobara i usluga.

Sukladno Direktivi 2009/119/EZ države članice poduzimaju sve potrebne mjere za sprječavanje prepreka i terećenja koje bi mogli ometati dostupnost obveznih zaliha, te mogu postaviti ograničenja ili dodatne uvjete u vezi s mogućnosti držanja svojih obveznih zaliha izvan svog državnog područja. Međudržavni sporazumi, čije je sklapanje zahtjevan i dugotrajan proces, predstavljaju takvo ograničenje koje znatno otežava čuvanje obveznih zaliha unutar Europske unije.

Zakonom se usklađuje odredba o inspekcijskom nadzoru sa Zakonom o Državnom inspektoratu te se uređuju prekršajne odredbe, stoji u obrazloženju tog zakonskog prijedloga. Obvezne rezerve nafte i naftnih derivata formiraju se najmanje u iznosu od 90 dana prosječnog dnevnog neto uvoza ili unosa ili 61 dana prosječne dnevne domaće potrošnje naftnih derivata u prethodnoj kalendarskoj godini, ovisno o tome koja je veća.