Dnevne novosti

Knjiga ''25 godina privatnih elektroničkih medija'' najavljena na okruglom stolu

30.09.2019 07:05 ZAGREB, 27. rujna 2019. (Hina) - Knjiga ''25 godina privatnih elektroničkih medija'' najavljena je u petak na istoimenom okruglom stolu gdje je istaknuto kako je donošenjem Zakona o telekomunikacijama 1994. možda i završilo ''medijsko gusarstvo'', privatni elektronički mediji sada se suočavaju s novim izazovima.'

'Došlo je novo vrijeme i vladavina novih elektroničkih publikacija – portala i društvenih mreža. Promijenila se i tehnologija distribucije televizijskih programa i sadržaja. No, još uvijek, za razliku od nekih zemalja bivše Jugoslavije, u Hrvatskoj je pluralizam lokalnih elektroničkih medija ipak uspio opstati i to zaslugom Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija'', kazao je Neven Šantić, glavni urednik portala Media daily, moderator okruglog stola i, uz Zorana Kovačića, autor najavljene knjige koja će biti objavljena u studenome.

Na okruglom stolu sudjelovalo je dvadesetak govornika koji su govorili o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti privatnih elektroničkih medija u Hrvatskoj. Nekadašnji urednik na Radioteleviji Zagreb i kasnije HRT-u Silvije Hum istaknuo je koje su sve probleme imali oni koji su se prijavljivali na natječaj za televizijsku koncesiju na nacionalnoj razini tijekom 90-ih godina.

Bivša urednica Radija 101 Zrinka Vrabec Mojzeš govorila je o problemima koji je taj radio imao u vrijeme vladavine Franje Tuđmana vezanim uz davanje koncesije i pokušaje preuzimanja vlasništva. Glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić ukazao je na, kako je istaknuo, spregu politike i medijskih tajkuna u preuzimanju medija i hrvatske medijske scene što se pokazalo i u tzv. ''Aferi Grupo''.

Sudionici okruglog stola bili su, između ostalih, i predsjednik HURIN-a Željko Švenda, bivša ravnateljica Agencije za elektroničke medije Mirjana Rakić, prvi predsjednik Foruma 21 Damir Matković te bivši ministar kulture Antun Vujić.