Dnevne novosti

Prvi sastanak radne skupine za utvrđivanje nacionalne mirovine

30.09.2019 07:00 ZAGREB, 27. rujna 2019. (Hina)  - U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u petak je održan prvi sastanak radne skupine za utvrđivanje uvjeta i kriterija za uvođenje nacionalne mirovine za starije osobe koje nemaju minimalni mirovinski staž.
Nacionalna mirovina bila bi namijenjena svim starijim osobama koje nemaju minimalni staž od 15 godina za stjecanje prava na starosnu mirovinu, a starije su od 65 godina života i nemaju drugi izvor prihoda. Radna skupina treba utvrditi kriterije za obuhvat potencijalnih korisnika nacionalne mirovine, imovinski i dohodovni cenzus, parametre za izračun visine nacionalne mirovine te potrebna financijska sredstva, kako bi se do kraja iduće godine stvorio zakonodavni okvir i početkom 2021. počele prve isplate, priopćeno je iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

U radnu skupinu uključeni su stručnjaci iz akademske, pravne i znanstvene zajednice, predstavnici socijalnih partnera i udruga umirovljenika. Voditeljica radne skupine je državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Majda Burić. Ministar Josip Aladrović istaknuo je da se prvenstveno želi pronaći najkvalitetnije rješenje za uvođenje nacionalne mirovine, koristeći iskustva europskih država i uzimajući u obzir specifičnosti hrvatskog sustava. 

Sindikat: Nema prostora za nacionalnu mirovinu

Jasna A. Petrović iz Sindikata umirovljenika Hrvatske upozorava da će osnovni problem biti utvrđivanje kriterija za stjecanje prava na mirovinu i odluka hoće li ona biti vezana uz mirovinski sustav ili uz sustav socijalne skrbi."Glavni je problem to što trenutno oko 9000 osoba iznad 65 godina starosti prima zajamčenu minimalnu naknadu od 920 kuna mjesečno. S druge strane, najniža mirovina za 15 godina staža iznosi svega 1019 kuna. Između ta dva iznosa nema baš prostora za nacionalnu mirovinu. Ako bi ona iznosila 1000 kuna, to bi bila banalizacija i sramoćenje rada kao vrijednosti za koju su se ljudi borili da bi stekli mirovinu", izjavila je Petrović Hini nakon sastanka. Da bi se rješenje iskristaliziralo trebat će, kaže, još puno razgovora, iako nitko ne spori da je velik problem siromaštvo starijih osoba i umirovljenika, čija je stopa siromaštva porasla u prošloj godini na 24,5 posto. "Osnovni problem su preniske mirovine u Hrvatskoj, koje ne ostavljaju prostora za ozbiljnu borbu protiv siromaštva", kaže Petrović koja strahuje da će i ova inicijativa ostati samo na razini simbolike.