Dnevne novosti

Belgijski sud odgodio ročište katalonskim autonomašima do 3. veljače

17.12.2019 07:00 BRUXELLES, 16. prosinca 2019. (Hina/AFP) - Zahtjevi za izručenjem Carlesa Puigdemonta i dvojice katalonskih autonomaških dužnosnika bit će razmatrani 3. veljače, doznaje se u ponedjeljak iz više izvora.
Španjolski vrhovni sud je sredinom listopada izdao nove europske uhidbene naloge za Puigdemonta, svrgnutog predsjednika Katalonije i dvojice njegovih bivših ministara Tonija Comina i Luisa Puiga. Sva trojica su pobjegla u Belgiju nakon neuspjelog pokušaja odcjepljenja te regije u listopadu 2017. 

Španjolska im želi suditi zbog pronevjere javnog novca, a Puigdemontu i Cominu i zbog pobune.Belgijsko pravosuđe je trebalo razmotriti tri uhidbena naloga, ali je odlučilo do 3. veljače odgoditi ročište koje je bilo zakazano za ponedjeljak poslijepodne. Europski sud pravde u Luksemburgu uz to treba razjasniti pitanje Puigdemontova imuniteta koji je izabran u Europski parlament, rekla je glasnogovornica suda u Bruxellesu. 

Lluis Puig (60) bio je zadužen za kulturu a Toni Comín (48) za zdravstvo u katalonskoj regionalnoj vladi kojom je predsjedao Carles Puigdemont.Nakon što su u listopadu 2017. organizirali referendum o nezavisnosti Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske, proglasili su republiku Kataloniju koja nije zaživjela u stvarnosti.

Španjolsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv njih no nisu se odazvali pozivu na sud u Madrid. Puig i Comín otišli su u listopadu 2017. u Belgiju gdje se nalazi Puigdemont koji iz mjesta Waterloo vodi međunarodnu kampanju za nezavisnost Katalonije.