Dnevne novosti

Štromar: Trenutno se obnavlja više od 1.400 zgrada javnog sektora

24.12.2019 07:20 ZAGREB, 23. prosinca 2019. (Hina), Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar izjavio je u ponedjeljak kako se trenutno energetski obnavlja više od 1.400 zgrada javnog sektora te je najavio nove natječaje za energetsku obnovu višestambenih zgrada i obiteljskih kuća.
Štromar je na predblagdanskom druženju s novinarima rekao da je u projektima energetske učinkovitosti, kako višestambenih tako i javnih zgrada, ugovoreno više od 95 posto sredstava, a samo zadnje dvije godine vrijednost poslova u energetskoj obnovi nadmašila je četiri milijarde kuna, od čega se više od dvije milijarde kuna odnosi na sufinanciranje iz europskih fondova.

Štromar ističe da se trenutno obnavlja više od 1.400 zgrada javnog sektora, poput bolnica, škola i vrtića, a želja je da se iduće godine objave i novi natječaji, kako bi građevinske tvrtke koje su angažirane na tim projektima mogle ostvariti kontinuitet rada i zapošljavanja.

Za kraj siječnja 2020. godine najavio je novi natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada, početne vrijednosti 152 milijuna kuna, pri čemu kaže da će vrlo brzo biti osigurana dodatna sredstva. U travnju ili svibnju trebao bi biti objavljen i natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća, a kako se doznaje, na raspolaganju za tu namjenu bi u idućoj godini trebalo biti najmanje 200 milijuna kuna.

Štromar: 99 posto sigurno da sa subvencijama za stambene kredite idemo i u ožujku

Štromar je rekao da su u Ministarstvu izuzetno zadovoljni ovom godinom, posebice natječajem iz rujna za subvencioniranje stambenih kredita na koji se javilo više od 4.200 mladih, a onima s potrebnom dokumentacijom dosad su već odobrene subvencije za kupnju stana, kuće ili pak gradnju kuće.

Kaže da se intenzivno radi na osiguranju proračunskih sredstava kako bi iduće godine u ožujku mogao krenuti novi krug subvencija, a koji je svakako predviđen i za rujan 2020. Na pitanje novinara je li možda natječaj u ožujku pod upitnikom, Štromar odgovara da je 99 posto sigurno da će se s natječajem ići, a da će krajem siječnja biti donijeta odluka, odnosno objavljen poziv u Narodnim novinama.

Za digitalizaciju do 2023. predviđeno više od 130 milijuna kuna

Štromar ističe da je po pitanju digitalizacije u 2019. puno učinjeno, ti procesi će se nastaviti, za što su realizirana i europska sredstva, pri čemu najavljuje da bi se do 2023. u digitalizaciju trebalo uložiti više od 130 milijuna kuna. "Cilj je da se dozvole dobivaju brže, jednostavnije i jeftinije", poručuje Štromar.

Kaže da je namjera skupiti sve prostorne planove na jedno mjesto, kao i građevinske dozvole i uvjete gradnje, kako bi neki projektant koji ide u pripremu izgradnje neke zgrade u trenutku imao na raspolaganju sve potrebne podatke.