Dnevne novosti

Više od 784.000 eura iz Potprograma MEDIA

24.12.2019 07:10 ZAGREB, 23. prosinca 2019. (Hina), Hrvatski korisnici Potprograma MEDIA Europske unije zaključili su ovu godinu s ukupnom potporom od 784.638 eura u devet od 14 ponuđenih kategorija, što je drugi dosad ostvaren godišnji iznos, objavio je Desk Kreativne Europe - Ured MEDIA Hrvatske.
Producentske tvrtke Antitalent, Nukleus film i Udruga Restart u kategoriji razvoja pojedinačnog projekta osigurale su ukupno 100.000 eura za igrani film, adaptaciju romana "Črna mati zemla", te za dva kreativna dokumentarca radnih naslova "Novi imperij" i "Muzej revolucije".Kinorama je stekla potporu od 88.000 eura u okviru poziva za razvoj skupnog projekta - za razvoj triju igranih filmova (Četvrti kralj, Tragovi i Zečji nasip), te u kategoriji poticaja novim talentima kratkometražnog filma "Sfera".

Animafest Zagreb i Zagreb Film Festival ponovno su potpomognuti ukupnim iznosom od 76.000 eura, a tu je i program stručnog usavršavanja ZagrebDox Pro, koji također kontinuirano dobiva sredstva Potprograma MEDIA, ove godine to je 38.500 eura.Hrvatski distributeri su u kategoriji automatske potpore distribuciji dobili 158.699 eura.

Na popisu su 2i Film, Blitz film i video distribucija, Discovery, Festival mediteranskog filma Split, Pa-Dora, Restart i UO Zagreb Film Festival. U kategoriji selektivne potpore distribuciji osigurano je 31.697 eura.Hrvatska se našla prvi put na listi odobrenih projekata koji podrazumijevaju razvoj videoigre - hrvatsku videoigru "Trip the Ark Fantastic", iza koje stoji kreativni tim studija Gamechuck, Potprogram MEDIA podržao je sa 149.400 eura.

Hrvatskim je partnerima u kontekstu poziva za promidžbu europskih djela putem interneta dodijeljeno 16.560 eura. Riječ je o Udruzi Restart, koja pravo na udio u navedenom iznosu ostvaruje putem projekta KineDok.

Čak jedanaest hrvatskih kina, koja su dio mreže Europa Cinemas, iz Potprograma MEDIA dobilo je sredstva u vrijednosti od 125.782 eura.Ovogodišnji rezultat nadmašuje jedino rekord iz 2015. godine, kada je iznos ostvaren u Potprogramu MEDIA Europske unije iznosio 797.430 eura.

Potprogram MEDIA, koji se ostvaruje u sklopu Programa Kreativna Europa, namijenjen je europskoj audiovizualnoj industriji i omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica.