Dnevne novosti

Hamasov vojni sud osudio komičara na 18 mjeseci zatvora

30.12.2019 07:00 GAZA, 29. prosinca 2019. (Hina/dpa) - Vojni sud palestinskog pokreta Hamas osudio je na 18 mjeseci zatvora komičara koji je snimio parodiju na pogubljenja odsijecanjem glave koje čine džihadisti Islamske države.
Aadel al-Mašvakhi (32), iz grada Rafaha u Pojasu Gaze, osuđen je na šest mjeseci zatvora za "vrijeđanje vjerskih osjećaja". Drugih šest mjeseci dosuđeno mu je za "protivljenje javnoj politici", a zadnjih pola godina za "neprimjereno ponašanje", izvijestio je u nedjelju lokalni portal Paltimes, blizak Hamasu.

Policija u Rafahu potvrdila je presudu izrečenu u subotu 

Videosnimka dostupna od rujna na društvenim mrežama i na Youtubeu pokazuje al-Mašvakhija koji se izruguje radiklanoj sunitskoj skupini. Na snimci on stoji uz trojicu mladića, od kojih dvojica drže noževe, a Mašvakhi citira ajete iz Kurana, dok četvrti mladić s povezom preko očiju kleči ispred njega. "Glava ovog muškarca bit će odrezana jer je prije 10 godina starici ukrao torbu pistacija, a prije četiri godine plivao je u moru u kratkim hlačama 5 centimetara iznad koljena, što je protivno islamu", čita al-Mašvakhi svečanim glasom uz hihot njegovih pratitelja.  

Radikalni muslimani uvrijeđeni su ismijavanjem islamskih propisa. Hamas je pokret izrastao iz Muslimanskog bratstva i osnovan je kao islamistički pokret u Gazi krajem 1987. Godine 2007. pobijedio je na izborima i dobio potpunu vlast u Pojasu Gaze kojom upravlja na temelju islamskog zakona. Alkohol je ondje zabranjen, a žene obvezne nositi hidžab. Al-Mašvakhi je poznat u Rafahu jer je objavio desetke smiješnih videoisječaka na YouTubeu.