Dnevne novosti

Vijeće Europe kritizira poljski zakon o discipliniranju sudaca

13.01.2020 07:15 VARŠAVA, 10. siječnja 2020. (Hina/dpa) - Povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe Dunja Mijatović ocijenila je da bi novi poljski prijedlog Zakona o disciplinskim kaznama za suce mogao ugroziti njihovu neovisnost i preporučila da ga Senat odbaci, navodi se u njezinu pismu objavljenom u petak.

Prijedlog zakona "jako je problematičan iz perspektive standarda Vijeća Europe" i uveo bi "posve nov i otvoren katalog disciplinskih prijestupa... praćenih u mnogim slučajevima teškim kaznama", navodi se u pismu poslanom poljskom Senatu."Osobito sam zabrinuta što su odredbe novog prijedloga zakona zamišljene tako da dodatno utišaju neslaganje s vlastima među kritičnim sucima i tužiteljima i ograniče njihovu neovisnost", navodi se. Mijatović upozorava da zakon ne samo da ne uvažava njezine ranije preporuke o neovisnosti sudaca i tužitelja, nego izgleda da dodatno širi ovlasti izvršne vlasti nad pravosuđem.

Prijedlog zakona već je usvojio donji dom parlamenta, a Senat bi ga trebao razmotriti kasnije ovaj mjesec. Senat bi ga mogao izmijeniti ili odbaciti, ali posljednju riječ o njegovu obliku imat će donji dom koji kontrolira vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS). Poljski pravni stručnjaci zakon jako kritiziraju i organizirali su protiv njega ulične prosvjede. Suci za subotu u Varšavi najavili novi mirni prosvjed.