Dnevne novosti

UHS: Teza o "nedodirljivosti sudbene vlasti" koristi se u politikantske svrhe

16.01.2020 07:30 ČEKIĆ
ZAGREB, 15. siječnja 2020. (Hina) - Udruga hrvatskih sudaca (UHS) u srijedu je priopćenjem reagirala na, kako navode, neistinitu tezu nametnutu u javnosti o "nedodirljivosti sudbene vlasti", ocijenivši da ju se koristi u politikantsko-populističke svrhe i stvaranje dojma da su izvršna vlast i politika superiorniji u odnosu na sudbenu vlast.
Predsjednik UHS-a Damir Kontrec navodi u priopćenju da se javnim prostorom opet promovira i nameće teza o tzv. "nedodirljivosti sudbene vlasti" kojoj se "predbacuje odgovornost za sve negativnosti u društvu, pa čak i za pojedinačna kaznena djela".

Teza o nedodirljivosti sudbene vlasti nije istinita i UHS je oštro odbacuje, poručuje Kontrec. Naglašava da se UHS energično protivi generaliziranju i banaliziranju koje se, kako navodi, ponovno koristi i u politikantsko-populističke svrhe. "Izmišljena teza o nedodirljivosti ima samo dnevnopolitičku korist i stvara javni dojam da su izvršna vlast i politika superiorniji u odnosu na sudbenu vlast. Trodioba vlasti (na kojoj počiva ustroj državne vlasti) organizirana je na način da nijedno državno tijelo ne upotrijebi vlast na uštrb slobode i pravne sigurnosti građana", poručuje predsjednik UHS-a.

Sudbenu vlast se neprekidno kritizira i propitkuje još od uspostave demokratskog poretka u Hrvatskoj ističe Kontrec te napominje da je pogrešno izvući jednu okolnost iz rada pravosuđa te je generalizirati i tražiti krivca u sudbenoj vlasti. Napominje da je rad sudbene vlasti transparentan, sudovi sude na temelju dokaza kojima stranke dokazuju ili pobijaju činjenice i primjenom zakona, a sudske pogreške mogu se ispraviti u postupku pravnog lijeka.

Pritom UHS podsjeća da kada sudbena vlast primjenjuje pravo, a posebno kazneno pravo, tada to znači da su svi ostali dijelovi društva zakazali. "UHS pozdravlja argumentiranu i stručnu javnu raspravu te objektivne kritike. To doprinosi boljem i djelotvornijem sudstvu. Paušalne ocjene o radu sudova, koje nerijetko sažimaju upute političke vlasti i moći kako suditi, potkopavaju demokratski poredak i vladavinu prava", poručuje Kontrec.