Dnevne novosti

Pregovori o izmjeni KU-a u zdravstvu

31.01.2020 07:10 ZAGREB, 30. siječnja 2020. (Hina) - Vlada je u četvrtak donijela odluku o pokretanju pregovora o izmjenama Kolektivnog ugovora (KU) u zdravstvu kako bi se riješio problem obračuna prekovremenih sati zdravstvenih radnika, zbog čega je podneseno više od 4000 sudskih tužbi liječnika te je doneseno više stotina pravomoćnih presuda u njihovu korist.
"Treba izmijeniti KU u dijelu koji uređuje pravo na uvećanje plaće za prekovremeni rad kako bi se uskladio s pravnim shvaćanjem Vrhovnog suda", objasnio je državni tajnik Tomislav Dulibić na sjednici Vlade na kojoj je donesena i odluka o imenovanju Vladina pregovaračkog odbora. 

Vrhovni sud je u prosincu donio odluku da zdravstveni radnici imaju pravo naplatiti sve svoje prekovremene sate sa svim dodacima, kao i kod obračuna redovnih sati. Bolnice dosad to nisu uvijek primjenjivale u praksi, pa su liječnici podnijeli više od 4000 tužbi jer im prekovremeni rad nije obračunat sa svim dodacima, a u više stotina slučajeva donesene su presude u njihovu korist. 

"Radi ujednačavanja sudske prakse Vrhovni sud je zauzeo pravno shvaćanje vezano uz uvećanje plaća zdravstvenim radnicima za prekovremeni rad, a ono je obvezno za sudove koji će rješavati tužbe podnesene zbog načina obračuna prekovremenih sati u sustavu zdravstva", rekao je Dulibić. Kandidat za novog ministra zdravstva Vili Beroš u svojim je prvim nastupima najavio da će odmah započeti razgovore sa strukovnim udrugama o problemu neplaćenih prekovremenih sati.