Dnevne novosti

Međunarodna konferencija u ozračju dvaju dokumenata - iz Abu Dhabija i Mekke

05.02.2020 07:00 ZAGREB, 4. veljače 2020. (Hina) - Međunarodna konferencija "Ljudsko bratstvo - temelj sigurnosti i miru u svijetu" održava se u Zagrebu u ozračju dvaju prošlogodišnjih dokumenata  - Deklaracije o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički suživot, koja promiče odnose kršćana i muslimana, te Povelje iz Mekke koja se zauzima za dijalog civilizacija. 
Konferenciju su otvorili pokroviteljica predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i generalni tajnik Lige muslimanskoga svijeta (Rabita) Muhamed bin Abdul Kerim El 'Issa uz sudjelovanje gostiju iz 36 zemalja. Organizatori konferencije su Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i Svjetska muslimanska liga u suradnji s Hrvatskom biskupskom konferencijom (HBK).  Svi govornici pohvalili su inicijativu predsjednika Mešihata Islamske zajednice Aziza Hasanovića o održavanju konferencije i bili su suglasni da je njezino održavanje rezultat velika i predana truda.

Ključni dokumenti iz Abu Dhabija i Mekke  

Govornici nisu propustili istaknuti važnost dvaju dokumenta - Deklaracije o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički suživot koju su prije godinu dana u Abu Dhabiju potpisali papa Franjo i veliki imam džamije Al-Azhar, Ahmad Al-Tayyib, koja nije bila samo prekretnica u odnosima između kršćanstva i islama, nego i poruka s jakim utjecajem na međunarodnu scenu. U predgovoru, nakon što je potvrđeno da "vjera vodi vjernika da u drugom vidi brata kojega treba podržati i ljubiti“, govori se o tom tekstu kao o dokumentu promišljenom iskrenošću i ozbiljnošću koji poziva sve ljude koji nose u srcu vjeru u Boga i ljudsko bratstvo kako bi se ujedinili i zajedno radili.

Supotpisnici ovim dokumentom "traže od sebe i svjetskih vođa, graditelja međunarodne politike i svjetske ekonomije da se ozbiljno zauzmu za širenje kulture tolerancije, suživota i mira; da će djelovati, što je prije moguće, kako bi zaustavili prolijevanje nedužne krvi i okončali ratove, sukobe, uništavanje okoliša, te kulturno i moralno propadanje koje proživljava sadašnji svijet ". Apostolski nuncij Giorgio Lingua istaknuo je kako je "mir bez pravde kratkoga vijeka", te da je "jedino radikalizam ljubavi prihvatljiv ekstremizam". Poručio je kako je u svrhu postizanja trajnoga mira bitno podučavanje umijeća mira. Predsjednik HBK Želimir Puljić osvrnuo se na bitan zadatak koji su nam postavili supotpisnici Deklaracije iz Abu Dhabija, a to je povijesni zadatak izgradnje mostova među narodima.

Hasanović: Hrvatska prepoznatljiva po vrhunski uređenim odnosima s vjerskim zajednicama

Muftija Hasanović ukazao je na značaj "Povelje Časne Mekke" donesene krajem svibnja prošle godine u organizaciji Svjetske muslimanske lige Rabite pod pokroviteljstvom glavnoga tajnika Muhameda bin Abdula Kerima El 'Isse.Mekkinsku povelju iznjedrili su sudionici te konferencije - ugledni znalci islama, a u njoj stoji kako je "teza o sukobu civilizacija poziv na uništavanje i zastrašivanje drugoga koji proizlazi iz izolacija, rasističkih trendova, negativnih kulturoloških prevlasti i zatvorenosti". "Poželio sam da se o istima progovori na ovakvom skupu baš u Zagrebu i Hrvatskoj, prepoznatljivoj po otvorenosti i vrhunski uređenim odnosima s vjerskim zajednicama", rekao je Hasanović.Istaknuo je kako ga posebno veseli i to što je ovaj skup u znaku predsjedanja Hrvatske Vijećem EU čime Hrvatska pokazuje jasno opredjeljenje protiv svih oblika antisemtizma, islamofobije i svih oblika zastranjivanja u vjeri i ekstremizama. "Želimo se podičiti da smo jedina zemlja u regiji čiji niti jedan građanin nije sudjelovao u sukobu na stranim ratištima, a zasluga je to uređenih odnosa, preventivnih programa i otvorenosti političkih, vjerskih, akademskih, kulturnih i društvenih djelatnika čiji narativ zajedništva i ljubavi prevladava", ocijenio je Hasanović.    

Hrvatska je divan primjer dijaloga     

Muhamed bin Abdul Kerim El 'Issa istaknuo je da je Hrvatska "divan primjer izgradnje mostova ljubavi, dijaloga i razumijevanja". Podsjetio je i na neke aktivnosti Rabite, kao što je prošlogodišnji posjet nacističkome logoru Auschwitzu koji su potaknuli istaknuti američki muslimani u suradnji s Američkim židovskim odborom, a koji je imao svrhu promicati ljudske vrijednosti bratstva, ljubavi, nasuprot strahotama nacističkih zločina.Spomenuo je kako su se odazvali i na traženje predsjednika Sri Lanke da pomognu potaknuti dijalog među vjerskim zajednicama u toj zemlji kako bi se spriječili novi teroristički zločini. Odličje Sri Lanke potvrda je da smo polučili uspjeh, dodao je. 

Otvorenju konferencije nazočio je cijeli hrvatski državni vrh, visoki predstavnici Katoličke crkve - zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić, apostolski nuncij Giorgio Lingua, predstavnici židovske zajednice u Hrvatskoj - glavni rabin Židovske općine Zagreb Luciano Moše Prelević, glavni rabin Židovske vjerske zajednice "Bet Israel" Kotel Da-Don, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić i drugi.