Dnevne novosti

Za digitalnu transformaciju 10 posto europskog proračuna

20.02.2020 07:05 ZAGREB, 19. veljače 2020. (Hina) - Za digitalnu transformaciju Europe trebalo bi izdvojiti 10 posto europskog proračuna, umjesto predloženih tri posto, stav je udruženja DigitalEurope, koje predstavlja industriju digitalne tehnologije u Europi.

Uoči izvanrednog sastanka Europskog vijeća, predviđenog za 20. veljače, na kojem će se raspravljati o proračunu EU-a za iduće sedmogodišnje razdoblje, generalna direktorica udruženja DigitalEurope Cecilia Bonefeld-Dahl poručila je u srijedu predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i nacionalnim čelnicima da digitalne tvrtke rastu dva i pol puta brže od ne-digitalnih tvrtki."Usprkos tomu samo tri posto predloženog EU proračuna posvećeno je digitalnoj transformaciji našeg društva. Taj bi iznos trebao biti 10 posto ako se želimo ozbiljno baviti uvođenjem Europe u digitalno doba, od čega bi polovica tog iznosa trebala biti usmjerena na uvođenje novih tehnologija. Ne tražimo povećanje europskoga proračuna, već raspodjelu novca u ona područja koja mogu pružiti najveći doprinos našem budućem prosperitetu", prenosi se izjava Bonefeld-Dahl u priopćenju Hrvatske gospodarske komore (HGK), koja je ujedno i predstavnik hrvatskoga gospodarstva u udruženju. Kako se ističe, čelnici Unije se moraju odlučiti hoće li se okrenuti ulaganju u industrije budućnosti ili žele ostati u prošlosti. 

Udruženje DigitalEurope Vijeću donosi i pet preporuka za pretvaranje Europe u digitalnu silu. Tako, osim što smatraju da je potrebno povećati udio potrošnje EU proračuna za digitalnu transformaciju na 10 posto, apostrofiraju i potrebu značajnog proširenja programa Digital Europe, s 9,2 milijarde eura na 25 milijardi eura. Nadalje, ističu stavku integracije digitalizacije preko okvirnog programa Horizon Europe, određivanje posebnih ulaganja u digitalne inovacije iz drugih programa financiranja, poput Zajedničke poljoprivredne politike ili Kohezijske politike, te naposljetku povećanje ukupnih sredstava za istraživanje i razvoj, s 2 na 3 posto BDP-a EU-a.

Ističu i da bi umjetna inteligencija gospodarskom rastu Europe do 2030. mogla pridonijeti s 3.600 milijardi eura,  ali i da trenutno SAD ulažu četiri puta više nego EU, a Kina ulaže dvostruko više. Digitalizirane industrije mogle bi podržati i 20-postotno smanjenje globalnih emisija CO2, dodaju.

Direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić kazala je da natprosječni podaci za hrvatsku IT industriju govore u prilog većim ulaganjima u digitalne tehnologije. Napominje da najveći doprinos ova grana gospodarstva donosi dodanom vrijednošću koju generira te izvozom. Pritom, prosječna mjesečna neto plaća u IT industriji i za 45 posto je viša od prosjeka. Udruženje DigitalEurope predstavlja industriju digitalne tehnologije u Europi i zalaže se za regulatorno okruženje koje europskim tvrtkama i građanima omogućava napredak digitalnim tehnologijama. Članstvo im čini 35.000 poduzeća koja posluju i ulažu u Europu, među njima je 69 globalnih lidera te 40 nacionalnih trgovinskih udruga iz cijele Europe.