Dnevne novosti

Cerar u Stockholmu: vladavina prava u EU-u prioritet

24.02.2020 07:05 LJUBLJANA, 21. veljače 2020. (Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar istaknuo je u petak prilikom posjeta Švedskoj važnost vladavine prava u Europskoj uniji, što će po njegovim riječima biti i jedan od prioriteta slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a u drugoj polovici iduće godine.
"Slovenija i Švedska dijele iste vrijednosti, zauzimajući se u vanjskoj politici za poštovanje vladavine prava, promociju ljudskih prava i multilateralizam", kazao je Cerar govoreći na tribini švedskog Instituta za međunarodne odnose u Stockholmu na kojemu je govorio o problematici zapadnog Balkana, priopćilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

U nastupu na tribini i u razgovorima  sa švedskom ministricom vanjskih poslova  Ann Linde Cerar je ukazao na važnost vladavine prava, istaknuvši da je to načelo od posebne važnosti za male države jer je EU utemeljena na pravu. Zbog toga će po njegovim riječima  Slovenija u vrijeme kad u drugoj poovici 2021. po drugi put preuzme predsjedanje Vijećem EU-a promicati vladavinu prava i na zapadnom Balkanu koji za Sloveniju i Europu kao cjelinu predstavlja strateški  važnu regiju.

Kako je najavljeno, Cerar  će se tijekom dvodnenvog posjeta Švedskoj susresti s vladinim dužnosnicima, ali i slovenskom dijasporom u Švedskoj koja se procjenjuje na oko pet tisuća iseljenika.