Dnevne novosti

Saborska oporba: O odgodi prijevremenih lokalnih izbora dvotrećinskom većinom

02.04.2020 07:20 ZAGREB, 1. travnja 2020. (Hina) - Saborska oporba ustrajala je u srijedu da se izmjene Zakona o lokalnim izborima kojima se, zbog epidemije koronavirusa, propisuje mogućnost odgode prijevremenih lokalnih izbora, moraju donijeti dvotrećinskom, a ne običnom većinom, dakle glasovima 101 zastupnika.
Izmjene treba donijeti dvotrećinski, kazala je Anka Mrak Taritaš (Glas) držeći da  kreće niz „kukavičjih jaja“ u različitim zakonima.Vladin prijedlog da se zbog epidemije odgode prijevremeni izbori u gradu Orahovici i dalmatinskoj općini Otok, raspisani za 19. travnja, poslužio je dijelu oporbe da povuče paralelu sa skorim parlamentarnim izborima.  

Nameće se pitanje, može li se očekivati da se sličan prijedlog pojavi i za parlamentarne izbore, zapitao se Nikola Grmoja (Most).  „Tendenciozno je i zlonamjerno“ povlačenje paralele sa prolongiranjem izbora za Sabor, odgovorio mu je HDZ-ov Branko Bačić. Za nekoliko mjeseci prebrodit ćemo situaciju i redovno izaći na parlamentarne i iduće godine na lokalne izbore, uvjerava ministar uprave Ivan Malenica.

Napokon uvesti elektronsko glasovanje

Oporba smatra da je sada izvrsna prilika za uvođenje elektronskog glasovanja. To se glasovanje ne uvodi jer bi vladajući izgubili moć, iako bi takvo glasovanje povećalo izlaznost, kaže Damjan Vucelić (ŽZ). Da postoji elektronsko ili dopisno glasovanje, u Otoku i Orahovici bi se moglo glasovati, neovisno o koronavirusu, ističe Miro Bulj (Most).

Hrvoje Zekanović (Suverenisti)  proziva HDZ za dvostruka mjerila. Izbori u HDZ-u, na kojima je sudjelovalo 60-ak tisuća ljudi su održani, a odgodit ćemo ove u Orahovici i Otoku, na kojima bi ih sudjelovalo par stotina, kazao je.Iako razumije potrebu da se zbog epidemije koronavirusa odgode izbori u Orahovici i Otoku, Tomislav Žagar (NLM) upozorava kako se može dogoditi da te dvije jedinice do idućih redovnih izbora, dakle do proljeća iduće godine, budu bez predstavničkog tijela, dakle gradskog i općinskog vijeća koji su raspušteni jer nisu u propisanom roku donijeli proračune.

Vladin povjerenik je HDZ-ov dužnosnikI Robert Podolnjak (Most) kritizira Vladu što u okolnostima kada se ne zna do kad će epidemija trajati, predlaže na neodređeno suspenziju prava na predstavničko tijelo, koje zamjenjuje Vladin povjerenik. U Orahovici je to osoba koja je bila vaš stranački dužnosnik, rekao je HDZ-ovim zastupnicima. Ministar odgovara da je odluka o raspuštanju dvaju vijeća donijeta početkom godine, dakle prije krize koju je u Hrvatskoj stvorio koronavirus, da spomenuta povjerenica ima sva potrebna znanja i iskustva.

Ne dovodimo u pitanje predstavničku demokraciju, odgovorio je ministar SDP-ovu Peđi Grbinu koji je ustvrdio da su biračko i pravo na lokalnu samoupravu ustavna prava koja se predloženim zakonom ograničavaju. Tražimo da ta mjera bude donijeta na Ustavom propisan način, dakle dvotrećinskom većinom, i da bude vremenski ograničena, poručio je Grbin.