Dnevne novosti

Bedeković traži mišljenje državne odvjetnice o izvidima u Domu za starije

29.05.2020 07:15 ZAGREB, 28. svibnja 2020. (Hina) - Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković izjavila je u četvrtak da je zatražila mišljenje glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek o tome mogu li objaviti izviješće o stanju u Domu za starije u Splitu dok traju izvidi.
"Sukladno odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama ne možemo objaviti izviješće, i ne možemo ga dati na uvid dok traju izvidi Državnog odvjetništva", rekla je novinarima Bedeković nakon sjednice Vlade.

Na tvrdnje novinara kako DORH nema problema s objavom dok traju izvidi, ministrica kaže da s obzirom na to da su se pojavila "različita oprečna mišljenja", da je zatražila mišljenje glavne državne odvjetnice."Kada dobijem odgovor onda ću vas o tome izvijestiti", dodala je.

Na pitanje kada će se podići iznosi naknada za njegovatelje i roditelje njegovatelje djece s invaliditetom, Bedeković je naglasila da je podizanje bilo u planu u sklopu novog Zakona o socijalnoj skrbi, koji nije donesen zbog pojave koronavirusa. "Bilo je u planu donošenje novog Zakona o socijalnoj skrbi, zakon je trebao biti donesen u trećem mjesecu. Fiskalni učinak Zakona o socijalnoj skrbi bio je oko pola milijarde kuna. Tim zakonom je bilo predviđeno podizanje naknada za njegovatelje i roditelje njegovatelje", poručila je ministrica.

Istaknula je da je glavni prioritet u velikoj zdravstvenoj krizi bio da se zadrže sve naknade u socijalnoj skrbi, a ni jedna nije bila obustavljena."Vodilo se računa o svim korisničkim skupinama. Vodeći računa da se njihova naknada nije podizala od 2008. godine, išla sam s inicijativom prema Vladi i premijeru da se, koliko je god moguće, naknada podigne. S tom inicijativom sam krenula prije 15-20 dana. U međuvremenu sam s kolegom Zdravkom Marićem pronašla rješenje, novac za do kraja ove godine je oko 60-ak milijuna kuna. Novac će se pronaći unutarnjom preraspodjelom u državnom proračunu", kazala je Bedeković.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je naglasila da se prilikom izrade rebalansa državnog proračuna njeno Ministarstvo nije odreklo niti jednog iznosa, upravo kako bi se što više sredstava zadržalo za potrebe krajnjih korisnika.