Dnevne novosti

EU omogućuje potrošačima podizanje kolektivnih tužbi

24.06.2020 07:25 BRUXELLES, 23. lipnja 2020. (Hina/dpa) - Potrošači diljem Europske unije moći će ubuduće podizati kolektivne tužbe protiv kompanija, prema dogovoru koji su u ponedjeljak postigli pregovarači Europskog parlamenta i zemalja-članica.
Cilj je prijedloga bolja zaštita prava potrošača u odnosu prema kompanijama kroz mogućnost podnošenja kolektivnih tužbi građana iz više zemalja EU-a. Tužbe će u ime potrošača moći podnositi institucije poput udruženja potrošača.Instrument će omogućiti potrošačima u EU „da podnose jednostavne zahtjeve za naknadu štete, gubitke ili za zamjenu“, objašnjava njemačka zastupnica u EP-u Evelyne Gebhardt.

„Nakon duge i teške borbe s pokušajima kompanija da razvodne prijedlog, potrošačke će organizacije u budućnosti moći pokretati pravne postupke protiv nepoštenih trgovaca“, dodala je Gebhardt. Nastojali smo postići ravnotežu između legitimne zaštite potrošačkih interesa i potrebe za pravnom sigurnošću firmi“, dodao je francuski zastupnik Geoffroy Didier, koji je vodio pregovore.

Dogovor o uvođenju instituta kolektivnih tužbi podržao je na Twitteru i europski povjerenik za pravosuđe Dider Reynders.„Europa mora postati štit za građane“, rekao je Didier.

Prijedlog o uvođenju instituta kolektivnih tužbi iznijela je 2018. godine Europska komisija, potaknuta skandalom koji je izbio nakon što je utvrđeno da je njemački automobilski div Volkswagen krivotvorio podatke o emisiji štetnih plinova iz dizelskih motora. Države EU-a imaju rok od dvije godine da novi propis uključe u svoje zakonodavstvo, podsjeća dpa.