Dnevne novosti

Pravo na jednaku plaću: ECSR utvrdio kršenja u 14 zemalja uključujući Hrvatsku

30.06.2020 07:20 ZAGREB/STRASBOURG, 29. lipnja 2020. (Hina) - Europski odbor za socijalna prava (ECSR) utvrdio je kršenja prava na jednaku plaću i prava na jednake prilike na radnom mjestu u 14 od 15 zemalja koje primjenjuju proceduru kolektivnih žalbi Europske socijalne povelje, uključujući Hrvatsku, priopćilo je u ponedjeljak to tijelo Vijeća Europe.
„Europski odbor za socijalna prava utvrdio je kršenja prava na jednaku plaću i prava na jednake prilike na radnom mjestu u 14 od 15 zemalja koje primjenjuju proceduru kolektivnih žalbi Europske socijalne povelje: Belgiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Cipru, Češkoj, Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Irskoj, Italiji, Nizozemskoj, Norveškoj, Portugalu i Sloveniji”, navodi se u priopćenju i ističe da Povelju poštuje samo Švedska.

„Rodna razlika u plaćama neprihvatljiva je u modernim društvima, no i dalje je jedna od glavnih zapreka pravoj jednakosti. Europske vlade moraju hitno povećati napore kako bi osigurale jednake prilike na radnom mjestu. I više zemalja trebalo bi koristiti Socijalnu povelju Vijeća Europe kao jedno sredstvo za ostvarenje tog cilja”, poručila je glavna tajnica Vijeća Europe, Marija Pejčinović Burić.

Pritužbe ECSR-u, koji prati provedbu Povelje, podnijela je međunarodna nevladina organizacija University Women of Europe (UWE). ECSR navodi da svih 15 zemalja o kojima je riječ imaju zadovoljavajuće zakonodavstvo koje priznaje pravo na jednaku plaću za jednaki rad, ali i upozorava da je utvrdio razna kršenja, osim u slučaju Švedske, a ona su ponajprije posljedica nedovoljna napretka u smanjenju rodne razlike u plaćama, ali u nekim slučajevima i nedovoljne transparentnosti glede plaća na tržištu rada, neučinkovitih pravnih lijekova i nedovoljnih ovlasti i resursa nacionalnih tijela za rodnu jednakost.

Uz to, unatoč sustavima kvota i drugim mjerama, žene su i dalje podzastupljene na pozicijama u privatnim poduzećima na kojima se donose odluke. ECSR ističe da se rodna razlika u plaćama smanjila u nekim zemljama, ali i da napredak nije dovoljan.