Dnevne novosti

EU pregovarači spremni raditi na pravnom sporazumu s Velikom Britanijom

29.09.2020 07:00 LONDON, 29. rujna 2020. (Hina/Reuters) - Pregovarači Europske unije signalizirali su da su spremni početi raditi na zajedničkom pravnom tekstu postbrexitovskog trgovinskog sporazuma s Velikom Britanijom uoči trgovinskih pregovora koji se nastavljaju u utorak, prenosi list The Times.

Prema pisanju tog lista, glavni pregovarač Europske unije za brexit Michel Barnier spreman je ovaj tjedan početi raditi na zajedničkoj skici sporazuma o slobodnoj trgovini, poznatog kao "konsolidirani pravni tekst".

Barnier od glavnog britanskog pregovarača Davida Frosta očekuje dodatne pojedinosti o ribolovnim kvotama i vladinoj budućoj politici subvencioniranja, piše u utorak The Times, dodajući da je Europska unija odustala od prijetnje suspenzijom trgovinskih i sigurnosnih pregovora.

Britanija je Europsku uniju napustila u siječnju, od kada se nalazi u prijelaznom razdoblju i pregovorima oko novog trgovinskog sporazuma koji bi trebao stupiti na snagu 2021., kao i oko provedbe razvoda od EU-a temeljem Sporazuma o povlačenju, osobito na osjetljivoj irskoj granici.

Novi krug trgovinskih pregovora, posljednji do sad dogovoren, nastavlja se u utorak u Bruxellesu. Trajat će do petka ujutro a trebao bi također obuhvatiti pitanje energetske i prometne suradnje. Bruxelles je odustao od zahtjeva da dvije strane moraju postići širi dogovor oko svih spornih pitanja prije skiciranja konačnoga sporazuma, ističe The Times.