Dnevne novosti

Vrhovni sud razmatra oslobađajuću presudu Draženu Slavici za kornatsku tragediju

22.10.2020 07:18 ZAGREB, 21. listopada 2020. (Hina) - Vrhovni sud u srijedu je raspravljao o žalbi tužiteljstva na oslobađajuću presudu šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Dražen Slavici koji je do sada dva puta oslobođen odgovornosti za kornatsku tragediju u kojoj je 2007. poginulo 12 vatrogasaca.
Na zadnju oslobađajuću presudu žalilo se šibensko Županijsko državno odvjetništvo tražeći da sud provede novi postupak i donese nova presudu u tom slučaju.

Na sjednici u srijedu Vrhovni sud razmotrio je argumente tužiteljstva i Slavičine obrane, a odluka se očekuje u roku od mjesec dana.Izlazeći sa suda Slavica je medijima kazao da nakon 13 godina od nesretnog događaja očekuje kraj ove agonije."To su bili moji dobri prijatelji i kolege, iznimno mi je teško, onda i danas. Sve bih dao da se to nije dogodilo, ali da nismo pokrenuli akciju tada, koja je nažalost tako završila, ja bih isto bio tu", kazao je za N1, poručivši obiteljima stradalih da mu je iskreno žao. Obiteljima je poručio da mu je iskreno žao.

Njegov odvjetnik Čedo Prodanović kazao je da se radilo o o prirodnom fenomenu i da nema govora o Slavičinoj kaznenoj odgovornosti. "Nemoguće je da je Dražen Slavica odgovoran jer je fizički bio udaljen tridesetak kilometara", kazao je odvjetnik, prenosi N1.

Nekoliko je teorija o uzroku nesreće na Kornatu, poput curenja goriva iz helikoptera i eksplozije ostataka NATO-bombi. Službeno je prihvaćena ona o eruptivnom požaru. Ipak, obitelji stradalih i dio javnosti nisu prihvatili to objašnjenje te smatraju da se prava istina o uzrocima tragedije u kojoj je poginulo 12 ljudi još skriva.

Na Velikom Kornatu 30. kolovoza 2007. i poslije u bolnicama u Zagrebu i Splitu od teških opeklina umrlo je 12 pripadnika Javne vatrogasne postrojbe iz Šibenika te dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Vodica i Tisnog, a jedini preživjeli je vatrogasac Frane Lučić.