Dnevne novosti

EU priprema jasne kriterije za definiciju velikih tržišnih igrača

28.10.2020 07:20 BRUXELLES, 27. listopada 2020. (Hina/Reuters) - EU planira uvesti kriterije za definiranje velikih tržišnih igrača koji bi ubuduće trebali podlijegati strožim propisima, najavila je povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager.
Vestager trenutno radi na nacrtu propisa o digitalnim uslugama koji će urediti dijeljenje podataka i funkcioniranje digitalnih tržišta.

U razgovoru za Reuters povjerenica EU-a dodala je i da proučava popis kriterija za utvrđivanje tržišnog utjecaja kompanija. „Neće ciljati niti jednu tvrtku niti zemlju, važno je da ciljaju određenu tržišnu težinu, tržišni utjecaj, to je smjernica za kriterije koje ćemo izložiti", rekla je Vestager. „Još nismo završili popis kriterija, ali naša polazišna točka, naravno, nije popis tvrtki iz kojeg bismo izveli popis kriterija, već obrnuto", naglasila je, radimo na kriterijima kako bi propisi obuhvatili kompanije "s takvom težinom, takvim utjecajem na tržištu". Popis kriterija osigurat će trajnije rezultate od popisa imena, dodala je.

Prijedlog bi trebala predstaviti početkom prosinca, nakon čega će Komisija pregovarati sa zemljama EU-a i Europskim parlamentom kako bi usuglasili tekst zakona, što bi moglo potrajati godinu ili dvije. Apple, Facebook i Google poručili su da bi eventualni novi propisi trebali biti razumni, razmjerni i utemeljeni na jasnim parametrima.