Dnevne novosti

Za ublažavanje šteta od prirodnih nepogoda 9,2 milijuna kuna

05.01.2021 08:09 ZAGREB, 4. siječnja 2021. (Hina) - Hrvatska Vlada dodijelila je 9, 2 milijuna kuna po općinama i gradovima kako bi im pomogla ublažiti posljedice prirodnih nepogoda u prošloj godini.

Nepogode koje su ih pogodile bile su različite, od tuče, kiše koja se smrzava u dodiru s podlogom, mraza, do golemih količina snijega, olujnih i orkanskih vjetrova te poplava. Pogodile su velik broj jedinica, što potvrđuje činjenica da je Vladina pomoć raspoređena na čak 135 gradova i općina te 13 županija.

Od ukupnih 9, 2 milijuna kuna glavnina - 8, 4 milijuna kuna namijenjena je za štete potvrđene u poljoprivredi, a tek manji iznos – 753 tisuće kuna za štete na građevinama, obiteljskim kućama, nerazvrstanim cestama, morskim obalama u nadležnosti lokalnih jedinica. Najveći iznos pomoći, 2, 2 milijuna kuna, namijenjen je Grubišnom Polju, gradu koji se u ožujku prošle godine suočio s velikom količinom snijega i niskim temperaturama, baš kao i Čazma i Garešnica kojima je Vlada odobrila po 133 tisuće, odnosno 188 tisuća kuna pomoći.

Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u kojima se nalaze ti gradovi namijenjeno je ukupno 3, 1 milijun kuna pomoći.   Gradovi i općine, njih 13, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji od države dobivaju milijun kuna, 20-ak gradova Osječko-baranjske županije 950 tisuća kuna, s time da polovicu iznosa, 478 tisuća kuna, dobiva općina Kneževi Vinogradi. Virovitičko-podravska županija, odnosno njenih šest gradova i općina, dobiva 725 tisuća kuna, od čega 410 tisuća kuna općina Suhopolje, Zagrebačka županija, odnosno njenih 13 gradova i općina, dobivaju 620 tisuća kuna kako bi barem djelomično ublažili posljedice mraza koji je u ožujku i travnju 2020. nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama. Po dobivenim iznosima slijede Međimurska (604 tisuće), Sisačko-moslavačka (560 tisuća), Požeško-slavonska (480 tisuća), Splitsko-dalmatinska (400 tisuća), Koprivničko-križevačka ( 373 tisuće), Varaždinska (214 tisuća), Istarska (125 tisuća) te Zadarska županija (48 tisuća kuna).

Prirodne nepogode lani su napravile štetu od čak 385 milijuna kuna,  samo štete na poljoprivredi, zemlji i stoci prijavljene su u iznosu od 335 milijuna kuna. Vlada je odluku o dodjeli pomoći donijela na jednoj od posljednjih sjednica u prošloj godini, zaduživši pritom Ministarstvo financija da odobrena sredstva doznači izravno na račune pogođenih lokalnih jedinica koje su, pak, dužne sredstva pomoći odmah isplatiti oštećenicima.