Dnevne novosti

Slovenski ustavni sud privremeno suspendirao primjenu zakona o vojnim investicijama

12.01.2021 07:00 LJUBLJANA, 11. siječnja 2021. (Hina) - Slovenski ustavni potvrdio je u ponedjeljak da je privremeno obustavio primjenu zakona o osiguranju sredstava za investicije u slovenske oružane snage do 2026. godine, nakon što je stranka Ljevica (L) sudu predložila da ispita skladnost tog zakona s ustavom.
Riječ je o privremenoj suspenziji dok ustavni suci ne donesu odluku jesu li njegove odredbe u suprotnosti s ustavom ili ne, a predmetu će ustavni sud dati prioritet jer bi primjena zakona, ako se pokaže neustavnim, prouzrokovala teže štetne posljedice. Kako su u priopćenju iznijeli ustavni suci, privremena suspenzija spomenutog specijalnog zakona je moguća bez štetnih posljedica za slovensku vojsku koja sredstva za ovu i iduću godinu već ima osigurana i potvrđena kroz državne proračune.

Suspenzija ovog zakona stoga samo privremeno ukida pravnu osnovu koja bi Ministarstvu obrane omogućila da zaključi one ugovore koji predstavljaju obveze za razdoblje koje prelazi razdoblje usvojenih državnih proračuna, pojasnili su na ustavnom sudu. Pravorijek je donesen sa šest glasova ustavnih sudaca za i tri protiv, dok se jedan sudac suzdržao i dao svoje izdvojeno mišljenje o slučaju.

Predsjednik Ljevice (L) Luka Mesec izjavio je da je zadovoljan odlukom ustavnom suda, posebno jer je vladajuća koalicija onemogućila njihov zahtjev za održavanje referenduma o spornom zakonu. "Zabrana referenduma o kupnji oružja od 780 milijuna eura u idućih nekoliko godina jedna je od  najnedemokratskijih odluka u našoj povijesti", kazao je Mesec, dodavši da je za referendum bila podnesena peticija s velikim brojem potpisa i da je "75 posto" slovenskih građana protiv toliko velikog ulaganja u naoružanje, posebno u vrijeme krize zbog pandemije, kad su povećane socijalne razlike, te kad je novac potrebniji u raznim područjima društvenog života.