Dnevne novosti

Irska će od subote tražiti negativan test na covid za ulazak u zemlju

13.01.2021 07:00 DUBLIN, 12. siječnja 2021. (Hina/AFP) - Irska će od subote zahtijevati negativan PCR test na koronavirus za sve putnike koji ulaze na njezin teritorij, priopćila je vlada u utorak navečer.
Test ne smije biti stariji od 72 sata u trenutku dolaska na granicu, dodaje irska vlada u priopćenju, uvodeći mjeru koja je već na snazi u nizu zemalja.Putnici iz Velike Britanije i Južnoafričke Republike, gdje su otkriveni novi sojevi virusa, moraju usto 14 dana biti u izolaciji, čak i ako se nakon dolaska ponovo testiraju.

Putnici iz zemalja koje se ocjenjuju najrizičnijima (crvene i sive po oznaci EU-a) moraju pak "ograničiti svoje kretanje" tijekom 14 dana ili predočiti drugi PCR test najmanje pet dana od dolaska.

Odluka o karanteni po kojoj stanovnici, osim nekih iznimaka, moraju ostati kod kuće, na snazi je u toj zemlji s 5 milijuna stanovnika koja je u utorak prijavila 2397 umrlih i 155.591 zaraženog.Irska, gdje se virus naglo širi, trenutačno ima najvišu stopu pojavnosti, s 1288 potvrđenih novih slučajeva na milijun stanovnika u ponedjeljak, pokazuju podatci koje je prikupilo Oxfordsko sveučilište.