Dnevne novosti

Hrvatska i dalje iznad prosjeka EU-a po rastu cijena stambenih nekretnina

15.01.2021 07:05 LUXEMBOURG/ZAGREB, 14. siječnja 2021. (Hina) - Hrvatska je i u trećem kvartalu 2020. godine bilježila rast cijena nekretnina na godišnjoj razini iznad prosjeka EU-a, ali je bila i među četiri zemlje u kojima su pale u odnosu na prethodno tromjesečje, prema izvješću Eurostata.
Cijene stambenih nekretnina u Europskoj uniji, mjerene odgovarajućim indeksom, u trećem su tromjesečju porasle 5,2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda, objavljeno u četvrtak.Isti postotni rast zabilježen je i u drugom tromjesečju. U eurozoni su cijene stambenih nekretnina istodobno porasle za 4,9 posto, kao i u drugom tromjesečju, prema blago naniže revidiranom postotku, pokazuju najnoviji podaci.Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao  najviše su ponovo u trećem prošlogodišnjem tromjesečju porasle cijene stambenih nekretnina u Luksemburgu, za 13,6 posto, i u Poljskoj, za 10,9 posto. Slijedi Austrija s rastom cijena od 8,9 posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u trećem kvartalu 2020. porasle za 6,9 posto u odnosu na isto razdoblje u godini ranije. U drugom su tromjesečju porasle 8,3 posto, a u prva tri prošlogodišnja mjeseca 9,1 posto.Pad cijena stambenih nekretnina na godišnjoj razini bilježili su u trećem tromjesečju 2020. samo Cipar i Irska, za 1,4 odnosno 0,8 posto. Eurostat nije raspolagao samo podacima za Grčku.

Hrvatska u društvu Cipra, Italije i Rumunjske

U odnosu na prethodna tri mjeseca cijene stambenih nekretnina u EU porasle su u trećem prošlogodišnjem tromjesečju 1,4 posto, kao i u drugom tromjesečju, prema blago naniže revidiranom postotku. U eurozoni su bile 1,3 posto više nego u prethodna tri mjeseca kada su porasle 1,6 posto, čime je Eurostat također blago revidirao prvu procjenu.Među zemljama EU-a, prema raspoloživim podacima Eurostata, najviše su u razdoblju od srpnja do rujna 2020. porasle cijene stambenih nekretnina u Mađarskoj, za 5,2 posto, prema provizornoj, uvelike nepouzdanoj procjeni, kako napominju u statističkom uredu. Slijede Danska i Latvija, sa cijenama višim za 4,2 odnosno 3,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u trećem tromjesečju 2020. pale prema prethodna tri mjeseca prvi puta u nešto više od dvije godine, i to za 0,6 posto. U drugom su tromjesečju bile porasle za 1,8 posto, a u prvom za 2,7 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.U skupini zemalja s padom cijena nekretnina još su Cipar, s padom cijena za 4,8 posto, te Rumunjska i Italija, gdje su one smanjene za 2,6 odnosno 2,5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, navodi se u priopćenju statističkog ureda.