Dnevne novosti

Sud suspendirao odgodu izbora u Kataloniji

20.01.2021 07:00 MADRID, 19. siječnja 2021. (Hina) - Katalonski viši sud pravde (TSJC) suspendirao je u utorak odluku katalonske vlade o odgodi parlamentarnih izbora u Kataloniji do 30. svibnja zbog pandemije koronavirusa, pa zasad kao datum izbora u Kataloniji ostaje 14. veljače.
Sud u Barceloni zaprimio je prethodno nekoliko žalbi na prošlotjednu odluku o odgodi. "Ne slažemo se s odlukom suda. Zbog pandemije i epidemioloških mjera neophodno je odgoditi izbore", izjavila je u utorak glasnogovornica katalonske vlade Meritxell Budó na konferenciji za medije. Vlada se do četvrtka može žaliti na odluku.

Izbori u Kataloniji, autonomnoj pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske, trebali bi nanovo biti test snage pokreta za samostalnost, koji se nada novom mandatu. Posljednje ankete pokazuju da bi tri stranke koje zagovaraju uspostavu republike Katalonije mogle osvojiti zajedno više od 50 posto mjesta u katalonskom parlamentu. Te su stranke u utorak optužile Španjolsku socijalističku radničku stranku (PSOE), španjolskog premijera Pedra Sáncheza, odnosno njenu katalonsku podružnicu PSC, za sudsku odluku. Smatraju kako se iza žalbe krije socijalistički kandidat Salvador Illa, premda sud nije objavio tko se žalio.

"Čestitke, Illa, sada si dobio što si htio", napisala je Marta Vilalta, zastupnica Katalonske republikanske ljevice (ERC) na Twitteru. Illa je španjolski ministar zdravstva koji se često pojavljuje na televiziji zbog koronavirusa, a koji se kandidirao na izborima u Kataloniji u ime španjolskih socijalista. PSOE je na vlasti u Španjolskoj, a jedna anketa objavljena u siječnju pokazuje kako bi njihova katalonska podružnica PSC mogla pojedinačno osvojiti najviše glasova na izborima 14. veljače. 

Odgoda ide za ruku zagovornicima odcjepljenja  

Odgoda izbora mogla bi, međutim, ojačati tri stranke koje zagovaraju odcjepljenje od Španjolske a među kojima je prethodnih mjeseci bilo razmirica. Miquel Iceta, zastupnik Socijalističke stranke Katalonije(PSC), rekao je kako njegova stranka nije uložila žalbu čime je odbacio optužbe. "No od početka smo upozoravali da bi odgoda izbora mogla biti zakonski problematična. To što radi katalonska vlada je bilo zakonski upitno. Sada trebamo pričekati konačnu odluku suda", izjavio je Iceta. Izgledno je kako će se katalonska vlada žaliti do roka koji istječe u četvrtak. Politikom u Kataloniji, turistički i industrijski razvijenoj pokrajini, posljednjih godina dominira pitanje samostalnosti.

Godine 2017. je katalonska vlada organizirala i provela referendum kojeg je bio zabranio španjolski Ustavni sud. To je dovelo do najveće političke krize posljednjih desetljeća te osuđujućih presuda za organizatore referenduma. Predsjednik katalonske vlade Quim Torra odbijao je s balkona vladine zgrade skinuti transparent podrške zatvorenim zagovornicima nezavisnosti tijekom predizborne kampanje za lokalne i europske izbore 2019. Zbog toga je bio optužen za kršenje neutralnosti tijekom predizborne kampanje, a u rujnu ga je španjolski Vrhovni sud osudio na 18-mjesečnu zabranu obnašanja javnih funkcija. Na dužnosti ga je privremeno zamijenio potpredsjednik vlade Pere Aragonés, također zagovornik samostalnosti, pa onda raspisao prijevremene izbore za 14. veljače.

Nakon božićnih blagdana broj novozaraženih koronavirusom rapidno raste diljem Španjolske, gdje je u posljednja dva tjedna bilo 689 oboljelih na 100.000 stanovnika. U Kataloniji se inficirao 631 stanovnik, što označava "maksimalni rizik". Od izbijanja pandemije u Kataloniji se zarazilo 439.154 stanovnika, od čega umrlo njih 9.048.