Dnevne novosti

Zahtjevi za obnovu kuća na Banovini od idućeg tjedna

20.01.2021 07:30 obnova
ZAGREB, 19. siječnja 2021. (Hina) - Zahtjevi za obnovu kuća na Banovini primat će se od od idućeg tjedna, piše u utorak Večernji list, navodeći da u vladi ozbiljno razmišljaju o mogućnosti gradnje tipskog naselja u Petrinji koje bi bilo namijenjeno prije svega mladim obiteljima, a gradilo bi se sredstvima iz fondova EU.

Sukladno izmjenama i dopunama Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, Središnji ured za stambeno zbrinjavanje bit će operativno tijelo koje će provoditi obnovu obiteljskih kuća na područjima gdje je poslije potresa 29. prosinca 2020. godine proglašena katastrofa.

"Trenutačno ne možemo precizno reći koliki broj kuća će se uklanjati i graditi s obzirom na to da su statičari još na terenu, a naknadni potresi prouzrokuju i dodatne štete. Prema posljednjim podacima, oko 2600 kuća na tome području dobilo je crvenu oznaku, što znači da su neupotrebljive za daljnji život, dok je velik broj obiteljskih kuća dobio narančastu naljepnicu što znači da su privremeno neupotrebljive i trebaju detaljan pregled, provest će se obnova", kaže državni tajnik Središnjeg ureda Nikola Mažar.
Dodaje i kako se sustavno radi na tome da bi se cjelokupni proces ishođenja dokumentacije ubrzao i skratio, kao i da će se s usvajanjem izmjena i dopuna zakona u Saboru već od idućeg tjedna moći početi zaprimati prvi zahtjevi za obnovu.

Dnevnik navodi da će se u obnovi primijeniti klasična i montažna gradnja ili pak gradnja drvenih kuća. Cijena gradnje klasične kuće kreće se oko 1000 eura po četvornom metru. Ovisno o broju članova obitelji vlasnicima će biti ponuđene kuće od 55, 70 ili 85 kvadrata ili obiteljska kuća s više stambenih jedinica, donosi Večernji list.