Dnevne novosti

EU želi značajniju ulogu eura u energetskom sektoru

21.01.2021 07:05 BRUXELLES, 20. siječnja 2021. (Hina/Reuters) - Europska komisija želi ojačati međunarodnu ulogu eura i izgraditi europsku financijsku infrastrukturu kako bi smanjila ovisnost o dolaru i zauzela istaknuto mjesto u sektoru zelene energije.
EU se sprema izdati obveznice u vrijednosti 750 milijardi dolara kako bi financirao oporavak gospodarstva od krize koju je prouzročila pandemija koronavirusa. Izlazak Britanije otvorio je problem tržišta koje će Uniji zamijeniti London, a američke sankcije Iranu naglasile su ovisnost Europe o dolaru, budući da su europskim kompanijama onemogućile financijske transakcije s iranskim partnerima. U takvim je prilikama Komisija u utorak predstavila strategiju jačanja ekonomskog i financijskog sustava, koja bi EU trebala omogućiti da "igra vodeću ulogu u sustavu upravljanja globalnim gospodarstvom i paralelno zaštiti EU od nepoštenih praksi i zloupotreba".

Iako nije ponudio konkretna rješenja, najavivši tek "alate otpora", Bruxelles je u prvi plan stavio euro. "Jačanje međunarodne uloge eura može zaštititi naše gospodarstvo i financijski sustav od deviznih šokova, smanjiti ovisnost o drugim valutama i osigurati niže transakcijske i troškove osiguranja i financiranja za kompanije iz EU-a", tumači potpredsjednik EK Paolo Gentiloni. Bruxelles namjerava promicati upotrebu eura u dijalogu s "partnerima među trećim zemljama" i podupirati kreiranje financijskih instrumenata i referentnih vrijednosti u zajedničkoj europskoj valuti.

Zajedničkoj valuti namijenili su i "status međunarodne referentne valute u energetskom i sektoru sirovina, uključujući nove izvore energije poput vodika", stoji u priopćenju. "Jaki euro važan je za energetski sektor", istaknuo je povjerenik EU-a za energiu Kadri Simson, napomenuvši da je na tržištima energije u EU udio eura u ugovorima za isporuku prirodnog plina porastao u proteklim godinama s 38 na 64 posto. "Moramo se pobrinuti da se taj trend nastavi i na tržištima novih izvora energije, primjerice vodika, kao i strateškim tržištima obnovljivih izvora energije, u čemu je EU globalni lider", ističe Simson.