Dnevne novosti

Zemljišnoknjižni referent suda u Ludbregu optužen za zloporabe ovlasti

27.01.2021 07:05 VARAŽDIN, 26. siječnja 2021. (Hina) - Zbog zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja isprave podignuta je optužnica protiv 62-godišnjaka koji je kao ovlašteni zemljišnoknjižni referent suda u Ludbregu pribavio nepripadnu imovinsku koristi od oko 70 tisuća kuna, izvijestila je u utorak PU varaždinska.
Iz varaždinske policije navode da su zaprimili obavijest USKOK-a Zagreb da je pred Županijskim sudom u Zagrebu podignuta optužnica protiv 62-godišnjaka, zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela protiv službene dužnosti – zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja isprave.

Šezdeset dvogodišnjak je osumnjičen da kao ovlašteni zemljišnoknjižni referent jednog suda, u nakani stjecanja materijalne koristi, od srpnja 2012. do svibnja 2018. u Ludbregu, a nakon što su mu stranke podnijele prijedlog za ispravak zemljišnih knjiga putem pojedinačnog ispravnog postupka ili prijedlog za uknjižbu prava vlasništva - svjesno nije evidentirao neke od prijedloga u zemljišnoknjižni informacijski sustav radi urudžbiranja. Strankama u postupku navodno je neistinito predočavao da troškove postupka mogu platiti njemu na ruke u gotovini, a novac je zadržavao za sebe. Osumnjičeni je tako pribavio nepripadnu imovinsku korist u iznosu od oko 70 tisuća kuna, za koji je iznos oštećen državni proračun, navodi se u priopćenju.

Nadalje, kako bi prikrio svoje postupanje, na ime jedne sutkinje istog suda izrađivao je fiktivna rješenja, u kojima je neistinito navodio da je provedena rasprava na licu mjesta, i kojima se određuje uknjižba prava vlasništva na nekretninama u skladu s dostavljenim prijedlogom za ispravak zemljišnih knjiga ili uknjižbe prava vlasništva. Takva rješenja osumnjičeni 62-godišnjak je ovjeravao pečatom suda i vlastoručno potpisivao, priopćila je Policijska uprava varaždinska.