Dnevne novosti

Logoraši: U proceduru prijedlog zakona o zabrani veličanja svih totalitarnih režima

29.01.2021 07:10 SPLIT, 28. siječnja 2021. (Hina) - Hrvatsko društvo logoraša priopćilo je u četvrtak da se slaže s prijedlogom o zabrani uporabe ustaških obilježja, ali je pozvalo i da se u saborsku proceduru uvrsti njihov prijedlog zakona iz studenoga prošle godine po kojem bi se zabranilo veličanje simbola svih totalitarnih režima.
Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora slaže se s predsjednikom Židovske općine Zagreb Ognjenom Krausom da treba zakonom zabraniti ustaška obilježja i znakovlje, navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik splitsko-dalmatinske podružnice tog  društva Ivan Turudić. Međutim, ističe se u priopćenju, ustaški režim nije jedini totalitarni režim čije bi veličanje, simbole i ideologiju valjalo osuditi i čije bi simbole valjalo zabraniti.

Turudić podsjeća kako je Društvo logoraša početkom studenoga 2020. svim klubovima zastupnika u Hrvatskome saboru te predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću, predsjedniku Hrvatskoga sabora Gordanu Jandrokoviću i premijeru Andreju Plenkoviću dostavilo Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o prekršajima protiv javnog reda po kojem bi se sprječavala uporaba simbola svih totalitarnih režima.

"Tko na javnome mjestu govorom, pjevanjem, isticanjem simbola, znakovlja i drugih obilježja, raspačavanjem propagandnog materijala ili na drugi način veliča fašističke, nacističke, komunističke ili druge totalitarne režime, ustanove i organizacije tih režima, ili ideologije koje zagovaraju uspostavu totalitarnih režima, ili veliča organizacije koje su sudjelovale u uspostavi ili pokušaju uspostave takvih režima, veliča ratne zločine počinjene u II. svjetskom ratu, poraću toga rata i u Domovinskom ratu, ili veliča organizacije i naoružane skupine koje su izvršile agresiju na RH, kaznit će se novčanom kaznom od 3.000 do 15.000 kuna ili kaznom zatvora", navodi, među ostalim, Društvo logoraša u tom prijedlogu za koji traži da se uvrsti u saborsku proceduru.