Dnevne novosti

Plenković: Epidemiološka situacija je povoljna, popuštamo mjere u dva segmenta

29.01.2021 07:25 ZAGREB, 28. siječnja 2021. (Hina) - Premijer Andrej Plenković predstavio je u četvrtak blago popuštanje epidemioloških mjera u dva segmenta - školstvu i sportu te istaknuo kako je situacija i dalje povoljna u odnosu na onu od prije nekoliko tjedana, ali oprez je i dalje potreban.

"Proteklih sedam dana imali smo 3652 potvrđena slučaja. Prosjek je 522 dnevno, a to je čak sedam puta manje nego prije mjesec i pol kada smo u tjedan dana imali preko 25.000 slučajeva. Smrtnost također pada premda ti brojevi kasne nekoliko tjedana u odnosu na broj novozaraženih", rekao je Plenković na sjednici Vlade. Sve to govori da moramo nastaviti s odgovornošću, dodao je, a o tome se razgovaralo i na Europskom vijeću gdje s obzirom na nove sojeve virusa uputilo na izniman oprez svih država članica i želju da se eventualnom postrožavanju ili popuštanju mjera pristupa koordinirano.

Također, nakon rasprava u Vladi i sa Stožerom, a zahvaljujući odgovornosti građana i poduzetim mjerama, u poziciji su da od 1. veljače popuste mjere, ali samo u dva segmenta, najavio je premijer. Jedan segment se odnosi na osnovnu školu, odnosno na mogućnost da učenici od 5. do 8. razreda krenu u školu, a drugi se odnosi na dopuštanje većeg broja sportskih aktivnosti, osobito onih koje se odvijaju vani na zraku, ali i nekih individualnih sportskih aktivnosti.

Mjere će revidirati sredinom veljače, ovisno o razvoju epidemiološke situacije jer je cilj prebroditi zimske mjesece sa što manje negativnih posljedica na zdravstveno stanje. "S obzirom na to da su nastali određeni zastoji i usporavanje u distribuciji cjepiva, mislim da je vrijeme za jedan signal optimizma, ali isto tako za vrlo visoki stupanj opreza. Zato smo nakon temeljite analize trendova u Europi i kod nas, odlučili zadržati se na ova dva pravca djelovanja", poručio je Plenković.

Pronašli smo dobre okvire za kompromis

Što se tiče aktivnosti nakon potresa, Plenković je rekao da su imali raspravu o Zakonu, sutra će biti izglasavanje u Saboru. "Mislim da smo pronašli dobre okvire za kompromis. Prihvatit ćemo i neke amandmane koji će poboljšati tekst i riješiti neke nedoumice", dodao je. Osobito su tu jasni što se tiče Siska s obzirom na to da je on jedina jedinica lokalne samouprave u okviru Sisačko-moslavačke županije koja je u višem stupnju indeksa razvijenosti, ali smatraju da je predloženo rješenje dobro i povoljno te da zaokružuje smisao Zakona s obzirom na razmjere šteta. Zahvalio se službama, volonterima i svima koji su angažirani na saniranju šteta od potresa koji je bio prije mjesec dana. Ministarstvo graditeljstva koordinira sve aktivnosti na procjenama šteta te će u dogovoru s Ministarstvom regionalnog razvoja pripremiti novi zahtjev za Europski fond solidarnosti s obzirom na štete nastale u potresu, najavio je.

Vezano za jučerašnju raspravu o Nacionalnoj razvojnoj strategiji, Plenković je rekao da će prihvatiti jedan amandman sugeriran nakon rasprave. "Mislim da smo jučer zaista nastojali objasniti sve što je sadržano u tom dokumentu važnom za razvoj Hrvatske u sljedećih 10 godina. Žao mi je što oporba nije pokazala dovoljno niti shvaćanja niti razumijevanja za relevantnost ovog dokumenta", istaknuo je Plenković. Nema dojam da će oni taj dokument podržati, što smatra velikom strateškom pogreškom. "Riječ je o uključivom dokumentu koji se odnosi na sve. Biti dio onih političkih opcija koji će propustiti podržati ovakav dokument po meni nije osobito mudro", ocijenio je premijer.