Dnevne novosti

Pravosudni policajci i odvjetnici upozoravaju na neriješen status sisačkog zatvora

19.04.2021 07:15 SISAK, 17. travnja 2021. (Hina) - Na spontanom i mirnom okupljanju ispred zgrade Zatvora u Sisku u subotu, pravosudnim se policajcima priključilo i nekoliko sisačkih odvjetnika kako bi Ministarstvo pravosuđa i uprave upozorili na brojne probleme koji proizlaze iz neriješenog statusa zatvora.

Nakon potresa 29. prosinca prošle godine, zbog oštećenja zgrade, stotinjak zatvorenika je izmješteno u druge kaznionice. Zaposlenicima zatvora, a njih je pedesetak, odvjetnicima i sucima sisačkih sudova to je stvorilo goleme poteškoće pri obavljanju poslova. O konkretnim problemima govorio je sisački odvjetnik Marko Rafaj. "Navodno Ministarstvo nastoji ukinuti istražni zatvor u Sisku, čime se dovodi u pitanje sudbina pedesetak zaposlenika i njihovih obitelji, ali i svih drugih koji su poslovima naslonjeni na zatvor, a riječ je o velikom sustavu. Zbog toga predlažemo da se jedna zgrada u Sisku prilagodi potrebama zatvora, ili da se izgradi nova zgrada zatvora", kaže Rafaj.

Dodaje kako zatvor formalno djeluje, iako su zatvorenici razmješteni po drugim kaznionicama, koje su od Siska udaljene i stotinjak kilometara, a osim zatvorenika, po drugim je ustanovama raspoređen i dio pravosudnih policajaca. "Ovim je stanjem narušeno i pravo na obranu zatvorenika s kojima sada teško komuniciramo, teško dolazimo do Bjelovara ili Gospića gdje su nam klijenti. Dugim prijevozom zatvorenika na sud postaje upitna i njihova sigurnost, povećavaju se troškovi, suci imaju problema sa zakazivanjem rasprava", govori Rafaj. Spominje kako je navodno osiguran i novac iz EU fondova za novu zgradu zatvora u Sisku, ali konačne odluke još nema.

Pravosudni policajci pak upozoravaju i na problem prenapučenosti zatvora, čiji je kapacitet do pedesetak osoba, a nerijetko ih je u njemu i više od stotinu. Sisački zatvor se naime, ne koristi za odsluženje kazne, već ponajprije kao istražni zatvor, odnosno za pritvor optuženika.